Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Rylander: Kan SDHL klara av den nya tidens krav?

Ett stort tv-avtal – och miljonsponsor. Är det nu det vänder för svensk damhockey? Är det nu det händer? Jag tror det – om SDHL-lagen klarar den nya tidens krav.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Den förre förbundskaptenen Leif Boork virvlade in som en tornado i svensk damhockey. Han sa likt en sportens Donald Trump saker och ting rätt ut, lindade aldrig in kritiken om spelare som inte skött sommarträningen eller ville komma på landslagsläger när det passade.

Det var svensk damhockey på vissa håll inte moget för – och konflikterna mellan Boork och spelare uppstod allt eftersom.

Men Leif Boork må vara sedd som en grinig gubbe, en kvarleva från en annan tränarvärld.

Jag tycker ändå att han hade rätt i mycket.

Det var – och är – för dålig nivå hos många av de klubbar som kallas elit. Visst blir du bättre av att spela mot bra spelare, men att 93 utländska importer finns i ligan kommer också att innebära att många yngre tjejer inte får chansen att synas i SDHL i vinter.

LÄS MER: Svensk damhockey växer – så påverkar det Göteborg HC

NU HAR C MORE säkrat rättigheter för 192 matcher den kommande SDHL-säsongen. SVT Sport ska i sin tur sända 25 matcher – och hela finalserien i SM-slutspelet. Lägg till det en miljonsponsor i form av DHL Paket för hela damligan SDHL – och satsningen är större än någonsin.

Herrligan SHL har lovat att gå in med 1,2 miljoner kronor på en treårsperiod för att täcka inkomstbortfall när landslagsuttagna spelare ska åka från sina jobb för att spela med Damkronorna – och i landets hockeyskolor, anordnade i samarbete med Svenska Ishockeyförbundet, har det aldrig funnits fler unga tjejer än vad det gör just nu.

Kanske kan publiksiffrorna lyfta på andra ställen än i Coop Norrbotten Arena, där Luleå Hockey sedan länge haft en beundransvärd satsning både för och på lika villkor.

Kanske lyfter det även i Angered Arena i vinter. Vi har redan sett Goa Gubbar markera mot sin förening Frölunda HC, då fansen både går in med pengar i Göteborg HC och ska dyka upp med klacken vid match.

Men med satsningen kommer det också ett nytt ansvar, ett nytt krav – och det är Leif Boork snabb med att understryka när han skriver på Twitter:

"Nu när SVT och andra media går in och proffsbevakar SDHL, och när storsponsorer verkar vara på gång, vill det nog till att damspelarna tränar kontinuerligt, inte tar friår när det passar och pallar en mer närgående bevakning av vad de utför på banan och i träningslokalerna!"

HUR DET GÅR rent sportsligt? Luleå Hockey vinner, förstås.

Och Göteborg HC måste fortfarande värva in anfallsmässig spets för att slippa kvala sig kvar.

TILL SIST: Är det nu det vänder? Är det nu det händer?

Jag tror det.

Men bli för guds skull inte förvånade av nya krav.

De måste finnas där – för utvecklingens skull.

Plus

Utveckling. Jag gillar det jag ser hända i svensk damhockey. Sejouren i B-VM kommer att bli kort?

Minus

Bojkotten. Är det löst? Kommer SDHL-spelarna att ställa upp i landslaget igen?