Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Kan ha kostat oss medalj"

Anna Carin Olofsson-Zidek släpptes iväg cirka 15 sekunder för sent och svenska ledningen lämnade in en protest. Och drog tillbaks den direkt.

– Sverige lämnade in en protest efter det som hände, men protesten är nu tillbakadragen. Anna Carin har fått 15 sekunder tillbaka och arrangörerna har bett om ursäkt och kommer också att prata direkt med Anna Carin, säger Björn Fohlin, presschef i Sveriges olympiska kommitté, SOK, till TT.

Skidskyttelandslagets tränare Wolfgang Pichler tycker att det var en skandal att inte Olofsson-Zidek släpptes i väg i tid.

- Det kan ha kostat henne en medalj. Det är en helt annan sak om man har kontakt med någon framför, säger han.

Förbundskapten Staffan Eklund konstaterade att det kändes ”surt”.

– Men det finns inte så mycket vi kan göra. Det är så här reglerna är, sade Eklund.

Olofsson-Zidek själv var inte riktigt lika upprörd som Pichler.

– Det var ju lite dåligt det som hände, jag såg ju att jag gick ut efter sådana som jag skulle gå ut före, sade Anna Carin Olofsson-Zidek till Svt efteråt.

– Jag blev lite stressad av det i början, men sedan lugnade jag ner mig. Det var ju deras fel så jag förstod att de måste justera det på något vis.

Enligt uppgifter var det när åkaren före Anna Carin Olofsson släpptes i väg som problemen började. Anna Carin skulle ha släppts iväg efter 58 sekunder men fick vänta ytterligare 15 sekunder och släpptes inte förrän efter 1.13.

Tiden räknades sedan av under loppets gång. Via resultattavlorna blev Olofsson-Zidek varse om att hennes tid korrigerats under loppets gång.

Om det skulle ha räckt till medalj om hon hade blivit ivägsläppt i tid var hon mer osäker på.

– Det är svårt att säga. Tveksamt. Jag fick höra att jag var tio sekunder bakom, men jag orkade inte ta igen det.

Totalt sett var hon ändå nöjd med sin insats.

– Jag är jättenöjd med skyttet och åkningen kändes bra igen. I dag har jag haft skidor som varit som de andras, sade hon till SVT.

Anna Carin Olofsson-Zidek gick i mål som sexa – men slutade fyra.