Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förbundskaptenerna Staffan Olsson, till vänster, och Ola Lindgren tog ut Kim Andersson i OS-truppen.

Kamp mot klockan för Kim Andersson

Kim Andersson ska enligt planerna finnas på plats när OS-turneringen drar igång om en månad. Men landslagsstjärnan är fortfarande inte i speldugligt skick efter sin knäskada.

Landslagsveteranen Kim Andersson får åka till OS i Rio. Det stod klart när förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson under onsdagen i Malmö presenterade de 16 spelare – inklusive reserverna Mikael Aggefors och Albin Lagergren – som tagits ut i handbollstruppen. Högernian har på grund av en knäskada inte kunnat delta i landslagets träningsläger i Ystad och kommer inte heller att vara med i träningsmatcherna mot Kroatien.

- Vi har valt att avvakta och ge honom tid eftersom vi tycker att han är så pass viktig med sin rutin. Men han går en kamp mot klockan och har inte råd med några bakslag, säger Ola Lindgren.

- När han ansluter till lägret i Strömstad behöver vi ett besked, så vi har tid att förbereda en ersättare.

Hälften OS-debuterar

Även vänsternian Philip Stenmalm, som återhämtar sig från en fotskada, anses tillräckligt frisk för att följa med till Brasilien.

- Han har börjat delta i handbollsträningarna och ska vara med för fullt i matcherna mot Kroatien, säger Lindgren.

Skadeläget i landslaget har varit tufft under sommaren. I juni fick trion Jonas Källman, Viktor Östlund och Niclas Ekberg lämna återbud till spel i OS. Skadorna har öppnat upp för unga spelare som Jerry Tollbring, med endast tre landskamper på meritlistan. Hälften av spelarna gör OS-debut.

- Det är kanske lite mer orutinerade spelare med än tidigare, men jag tycker att vi har en bra mix med äldre och yngre killar. Det är ett spännande lag och vi kan bli en obehaglig motståndare för vilket lag som helst, säger Lindgren.

Förkrympt trupp

Att truppen endast innehåller tio spelare som deltog i EM i januari beror även på att antalet spelare som får ingå i den ordinarie OS-truppen i år har minskats från 16 till 14. Något som enligt Lindgren påverkade förbundskaptenernas resonemang.

- Det har varit tufft att välja bort spelare som Jesper Konradsson och Markus Olsson som gjort väldigt bra prestationer i landslaget. Vi har tittat på spelare som klarar av flera uppgifter både offensivt och defensivt ute på planen, vilket gjorde att de i slutändan föll ifrån. Men det har varit väldigt jämnt mellan spelarna.

Handbollen i OS börjar den 6 augusti och pågår fram till finalen den 21 augusti. I gruppspelet ställs Sverige mot Tyskland, Egypten, Slovenien, Polen och Brasilien.