Kamalpreet Kaur stängs av i tre år för dopning

OS-sexan Kamalpreet Kaur stängs av i tre år för dopning.
Hon testade positivt för samma substans som ärkefuskaren Ben Johnson.

ANNONS
|

Det var OS-historiens dittills värsta dopningsskandal. Den kanadensiske sprintern Ben Johnson sprang hem guldet på 100 meter 1988 i Seoul – men det var någonting som inte stämde.

Johnsons ögon lös gula, vilket konkurrenterna reagerade på. Det skulle visa sig att detta var en konsekvens av långvarigt användande av den anabola steroiden Stanozolol.

Stanozolol är dopningsklassat av den internationella antidopningsbyrån Wada. Substansen blev först uppmärksammad på internationell nivå när Johnson kort efter sitt OS-guld testade positivt för den. Därmed stängdes han av och fråntogs sin medalj.

Indiens främsta diskuskastare

Nu har Kamalpreet Kaur testat positivt för samma substans, vilket AIU, enheten för friidrottens integritet, meddelade under onsdagen. Kaur är Indiens främsta diskuskastare genom alla tider på damsidan och slutade sexa på OS så sent som förra sommaren i Tokyo.

ANNONS

Hon erkänner dopningsbrottet och stängs av i tre år, vilket innebär att hon bland annat missar OS i Paris 2024.

Domen kommer bara dagar efter att spjutkastaren och landsmannen Shivpal Singh stängdes av i fyra år för dopning.

LÄS MER:61 år gamla rekordet slaget – efter dopningsskandalerna

LÄS MER:EM-medaljören Ahmed Abdelwahed fast för dopning

LÄS MER:Får OS-guld tio år efteråt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS