Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sanna Kallur med bronsmedaljen vid inomhus-VM i Moskva 2006. Arkivbild.

Kallur: "Ville bara packa sakerna och dra"

Favoritskapet kan vara tungt att bära. Sanna Kallur vet vad Daniel Ståhl och andra världsettor går igenom.

Inomhus-VM Moskva 2006. Den då 25-åriga Sanna Kallur kom till mästerskapet som världsetta efter att ha sprungit på 7,86 tidigare i Glasgow.

Ett ok som skulle visa sig tungt att bära.

- Jag var favorit. Det var första gången i mitt liv i seniorsammanhang. Jag gjorde jättemånga intervjuer inför, som man gör, och det bara rullade på med journalister som frågade om guld, guld, guld. Det blev mycket snack och jag hade ingen riktig plan för hur det skulle hanteras, och det slog rot i mig, berättar den förra häcklöparen.

"Ville bara sticka därifrån"

- Jag blev verkligen ställd när jag kom dit och började tävla. I första rundan gick det okej, men i semifinalen hade jag bara femte eller sjätte bästa tid. Då kändes det: ”Va fan, men guldet då?”. Jag började tvivla på om jag skulle kunna lyckas – på ett sätt som jag inte kände igen. Jag var så nervös att jag bara ville sticka därifrån, packa sakerna och dra. Riktig prestationsångest. Och det var bara några timmar mellan semifinal och final.

Kallur fick till slut styr på nerverna.

- Min tränare Karin Torneklint lyckades lugna ner mig och jag kunde vara med. Det blev till slut ett brons. Jag sprang inte riktigt på den nivån jag kände att jag hade kunnat göra om jag var i en annan sinnesstämning.

TT: Var du nöjd med bronset?

- Jag tror ändå att jag blev relativt nöjd med bronset. I efterhand är jag framför allt jag glad att jag klarade av att tävla. Det var verkligen ett "breakdown".

Brons blev till guld i Göteborg

Men allt ont har något gott med sig. Hon lärde sig att hantera pressen – genom att vara förberedd.

Bronset blev till guld.

- Sommaren samma år var det EM i Göteborg. Då var det bra att ha det här i bagaget, för det var ett otroligt "wakeup call" för mig. Att tänka över det här och ha en strategi. Hur jag skulle prata om min målsättning. Hur man uttrycker sig utåt och vad man säger till sig själv. Det påverkar hur man känner jättemycket. I Göteborg kände jag inte att pressen blev negativ, utan jag lyftes av den när jag kom in på arenan och publiken jublade. Då bidrog det där yttre till att jag lyfte mig – för att jag hade en strategi.

Att bara gå ut och köra räcker inte – för de flesta, säger Kallur.

- Man kan säga så här, om man inte gör något åt det är det mer en fråga om tur och tillfälligheter, eller bara hur man är som person. Jag tror de allra flesta behöver reflektera kring den här situationen. Det är inte bara som att köpa något på affären. Det krävs en makalös prestation.

Ståhl VM-favorit i diskus

Daniel Ståhls världsårsbästa (71,29) i Sollentuna tidigare i sommar gör honom till favorit i dagens diskusfinal. Han tog sig lätt vidare i kvalet efter 67,64.

- Nu handlar det om att göra det när det gäller. Det gäller att skapa en avslappnad atmosfär att göra bra resultat i. Det är tjusningen och den stora utmaningen, säger Kallur.

TT: Hur avgörande är det mentala?

- Väldigt avgörande. Får man in en tanke i fel ögonblick mitt i prestationen kan det förstöra allt. Andra gånger är man helt närvarande i nuet och börjar inte fundera, och då kan man verkligen göra saker man inte riktigt trodde man hade i sig.

Kallur håller Ståhl som guldfavorit.

- Jag tror att han har ett långt perspektiv och att han kan hantera den där pressen. Han har varit med i några mästerskap nu.