Trött Charlotte Kalla i mål som sexa i damernas jaktstart i Toblach.

Kalla: "Svårt att få fast skidorna"

Hon fick varken fäste på skidorna eller på den norska flocken som både kom i kapp och drog ifrån. Jaktstarten i Toblach blev inte vad Charlotte Kalla hade hoppats på.

Med fem sekunder till godo tack vare lördagens fristilsseger så var utgångsläget på pappret bästa möjliga för Charlotte Kalla på söndagens klassiska jaktstart i Toblach.

Samtidigt hade hon också en hungrig flock norskor, fem till antalet, som inledde jakten direkt från första stavtaget.

De kom i kapp, de gick ifrån och de vann – överlägset.

"De åkte fort"

Charlotte Kalla – hon hade varken kraften eller skidorna för att hänga med när hon körde över mållinjen på en sjätteplats, över 40 sekunder efter segrande Marit Bjørgen.

- Jag behövde bara försöka åka bra skidor, men jag hade lite svårt att få fast skidorna i dag. Det kostade för mycket energi i uppförsbackarna när jag inte hade fästet, säger Kalla och fortsätter:

- När de väl kom i kapp mig mot varvning försökte jag bara hålla ryggen. Men där vid sju kilometer så var det så himla svårt att ta i när det inte riktigt svarade under fötterna. Jag försökte att söka fästet så gott jag kunde.

TT: Var det rent utav en nackdel att börja ensam med fem norskor bakom?

- De har lite fördel utför och så när de kan dra nytta av vindskyddet. Men i det stora hela ska de samtidigt göra jobbet. De åkte fort för att kunna komma i kapp.

Dåligt fäste

Charlotte Kalla var inte den enda svenska åkaren vars skidor inte fick grepp om den italienska alpsnön. Även Daniel Rickardsson på herrsidan påpekade bristen på fäste efter sin jaktstart.

- Det känns som att det var genomgående för damerna. Jag kan egentligen bara tala för mig själv men det verkar ha varit en trend just i dag. Vi var mer eller mindre nöjda. Men det är bara att försöka. I dag var norskorna starkare, säger Kalla.

Starkast av dem alla var Marit Bjørgen, som dessutom hade hela 22 sekunder att ta igen på Kalla vid start. Norska stjärnan seglade i mål före Ingvild Flugstad Østberg och Heidi Weng, i den ordningen, efter en spurtuppgörelse.

Bjørgen fick med andra ord formbeskedet hon behövde efter att ha blandat och gett under säsongen.

Intervallpass på julafton

För Kalla blev det, efter en annars fin säsongsstart, en tuff brygga inför något desto mer efterlängtat för henne – en längre grundträningsperiod.

- Jag får lämna det här loppet bakom mig och blicka framåt. Köra lite grundträning igen och bygga och förbereda inför OS.

TT: Blir det någon vila under jul och nyår eller bara hårdträning som gäller?

- Det blir framförallt mellan jul och nyår som jag kommer ha en tung träningsvecka. Jag kommer tävla i en skandinavisk cup i Piteå efter nyår. Dit kommer jag att komma ganska mer mängdtränad än vad jag varit nu under världscupinledningen. Någon längre vila blir det inte.

TT: Men julafton får du ändå vila, eller?

- Ja, jag ska ju köra tufft intervallpass på julaftonsförmiddagen. Så då kommer jag nog bara vilja ligga i soffan resten av dagen.