Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson och Charlotte Kalla pustar ut efter OS-premiären i skiathlon. På onsdagen går de för guld tillsammans i sprintstafett.

Kalla säker på Nilsson om det blir guldspurt

Charlotte Kallas dröm om att köra sprintstafett med Stina Nilsson blir verklighet. Nu är hon är säker på svenskt OS-guld om det blir en spurtuppgörelse mellan Nilsson och Norges Maiken Caspersen Falla.

De har redan tagit var sitt individuellt OS-guld. Nu ska de ta ett tredje tillsammans.

Charlotte Kalla och Stina Nilsson lyser av självförtroende inför sprintstafetten, som blir deras första tillsammans. Tidigare har mästerskapsprogrammen satt stopp för ett svenskt "dream team" i disciplinen.

- Sättet som Stina har åkt på under de senaste åren har ju verkligen gjort att jag har drömt om att det ska passa in i programmet. Jag är jätteglad att jag nu får chansen, och superstolt att få frågan om att få köra med Stina, säger Charlotte Kalla.

Favoriter före Norge

Hon inledde OS genom att vinna skiathlonloppet i överlägsen stil. Stina Nilsson var minst lika outstanding när hon tre dagar senare tog guld i sprint.

Nu får Sveriges två främsta skidåkare på damsidan finna sig i att vara guldfavoriter, strax före Norge.

- Jag känner mig taggad på uppgiften och mer behöver jag inte vara, säger Stina Nilsson.

- Charlotte är en fantastisk uthållighets- och kapacitetsåkare. Så som hon har åkt i år är ju fantastiskt bra. Det känns väldigt stabilt att hon är med mig i laget.

Norge, med Marit Bjørgen och Maiken Caspersen Falla, är på förhand det största hotet mot ett svenskt guld. Bjørgen blir om hon tar medalj den med flest vinter-OS-medaljer. När Norge tog OS-guld 2014 körde Bjørgen med Ingvild Flugstad Østberg och på VM förra året var det Falla och Hedi Weng som tog hem guldet.

Lugnt tillbakalutad

Tuffast möjliga motstånd, men Charlotte Kalla är säker på att om det blir ett spurtavgörande mellan Nilsson och Falla så kommer den förstnämnda att gå vinnande ur striden, precis som i sprintfinalen.

- Jag skulle inte vilja möta Stina i en spurt.

TT: Du kommer att sitta lugnt tillbakalutad om det blir hon och Falla som kommer in på upploppet?

- Ja, det kommer jag att göra. Om det är hon och Maiken, då känns det lugnt.

Norges damtränare Roar Hjelmeset svarar på den svenska självsäkerheten med en stor dos ironi.

- Jo, men det kan nog Charlotte ha rätt i. Så då kan de ju bara ta det lugnt på sista etappen så kanske det går bra för Sverige, säger Hjelmeset.

- Jag tror precis lika mycket att Maiken är en av dem som Stina fruktar mest när hon går igenom startlistan. Men Stina har varit väldigt bra hittills, även i stafetten där hon hängde med en Marit Björgen som gav allt hon hade i 5 kilometer.

Det svenska herrlaget består av Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Sveriges herrar har haft det tufft på OS, och Hellner och Halfvarsson har som bäst en åttonde- respektive niondeplats från fristilsloppet över 15 kilometer.

Calle Halfvarsson är inte överraskad att det blir han och Marcus Hellner som åker herrarnas sprintstafett.

"Är extremt bra"

- Det hade vi på känn. Det är en ganska krävande bana och nu när det är skejt, då kändes Marcus högaktuell, säger han.

- Jag tycker väl att vi har en bra chans. Både jag och Calle har form och det är en tävlingsform och distans som passar oss, säger Marcus Hellner.

Halfvarsson – som kör sistasträckan – riskerar att få göra upp med Norges nya superstjärna Johannes Høsflot Klæbo som bildar det norska laget tillsammans med Martin Johnsrud Sundby.

- Hittills har jag inte riktigt varit i närheten av honom. Han är extremt bra, det vet alla. Men jag har inget att förlora utan allt att vinna, säger Calle Halfvarsson.

Man ska också komma ihåg att de norska herrarna inte varit lika framgångsrika i sprintstafetter som damerna. Både i OS i Sotji och på VM 2017 blev det norska fjärdeplatser.

Sprintstafetterna kör igång med kval 9.00 svensk tid och finalpasset börjar 11.00.