Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Charlotte Kalla under en pressträff med längdlandslaget på Hallstaberget i Sollefteå tidigare i år. Bild: Erik Mårtensson/TT

Kalla om olämpliga frågorna: ”De frågade vilka underkläder hon bär”

Vittnesmål från flera elitidrottskvinnor har startat en debatt om kränkande behandling inom idrotten. Nu berättar Charlotte Kalla för Expressen att även hon har drabbats.
– Det har kommit opassande frågor till och med under presskonferenser, säger hon till tidningen.

Flera idrottskvinnor har den senaste tiden vittnat om kränkande behandling inom elitidrotten. Tidningen Expressen lyfter bland annat upp en krönika av friidrottaren Moa Hjelmner där hon skriver om hur människor kommenterat hennes kropp efter tävlingar.

Skidskyttarna Stina Nilsson och Hanna Öberg har också pratat om kroppsfixering tidigare, då inom skidvärlden.

Frågor om vilka underkläder hon bär

Nu får de medhåll av Charlotte Kalla. I en intervju med Expressen berättar hon att hon har fått olämpliga frågor i samband med tävlingar – även under presskonferenser.

Hon lyfter också upp ett exempel där den norska skidstjärnan Therese Johaug under VM i Falun fick en fråga om vilka underkläder hon använder.

– Det var så att man studsade till. Och det är självklart inte okej på något vis med sådana frågor.

Kalla välkomnar debatten

Samtidigt tycker hon att det är bra att frågorna nu diskuteras och hoppas att det ska leda till en förändring.

– Det känns som det återspeglar hur det är i samhället i stort. Som att det är okej att tycka till om kvinnokroppar eller vad man som kvinna har i korgen när man är och handlar. Det behöver inte vara någon som man möter i verkligheten som kommer med kommentaren. Som det är nu med sociala medier, det är så lätt att tycka till och det är hemskt att det är så, säger hon till Expressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.