Kalla om misstankarna: "Har saknat ledarna"

De svenska stjärnorna säger sig inte ha sett Uppdrag Gransknings uppmärksammade program.
– Det har inte påverkat mig mer än att jag har saknat ledarna, säger Charlotte Kalla.

ANNONS
|

Uppdrag Granskning kunde berätta att en svensk landslagsåkare uppvisat misstänkt höga blodvärden, något som fick det svenska skidlandslaget att slå tillbaka mot programmet. Landslagsläkaren menar att upplägget var provocerande, och att det borde framkommit tydligare att inga svenskar fällts för dopningsbrott.

Han konstaterar också att uppmärksamheten tar energi.

– Hela organisationen blir väldigt påfrestad, och att säga att man är oberörd vore felaktigt, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Han säger att landslaget inte tidigare känt till uppgifterna om de onormala blodvärdena och att man därför inte haft möjlighet att agera eller reagera. Landslaget undersöker nu möjligheterna att utreda saken vidare.

ANNONS

När de svenska damer som ska åka skiathlon – den första OS-distansen – mötte pressen kom också frågan upp.

– Vi har inte sett till ledarna så mycket, så de har ju haft fullt upp. Men jag har inte sett den, så det har inte påverkat mig mer än att jag har saknat ledarna, säger Charlotte Kalla.

En annan orsak till att ledarna varit frånvarande är dock att Ole Morten Iversen, Stina Nilssons tränare, drabbats av magsjuka, vilket lett till att han, samt förbundskaptenen Rikard Grip hålls isolerade.

Inte heller Stina Nilsson säger sig ha sett Uppdrag Granskning – där man kunde påvisa förhöjda blodvärden hos hela 41 procent av mästerskapsmedaljörer under 2000-talet.

– Ledarna har varit kloka nog att låta oss fokusera på det vi är här för att göra, och det är ju att åka skidor, säger Stina Nilsson.

Även Anna Haag och Ebba Andersson valde att svara på liknande vis och försäkrade att man fokuserade på träningen och inte hade sett programmet.

Charlotte Kalla, som förmodligen är hela truppens största stjärna, visade tidigare i år att distansen passade henne, när hon vann världscupens enda skiathlon-tävling.

– Det var ju tidigt på säsongen, nu vet jag att det är många som toppat formen, så det kommer att bli riktigt tufft. Men visst är det en trygghet att ha haft den där känslan när det verkligen stämmer i både klassiskt och skejt, säger Kalla.

ANNONS

Hon jagar sitt tredje OS-guld i sitt tredje OS och visade innan nyår att hon till och med kunde åka ifrån suveränen Marit Björgen. En norsk journalist frågan hur hon lyckats bli ännu ett snäpp bättre till den här säsongen.

– Jag har många år med bra träning bakom mig, och sedan har jag fått följa den röda tråden i stort sett hela säsongen. Så det har varit väldigt viktigt, den träning jag fått göra från maj till november, Jag känner mig väldigt förberedd för den här säsongen, men hela tiden är det OS som har varit mitt mål, så jag hoppas att jag kan vara i mitt bästa slag när tävlingarna börjar, säger Kalla.

ANNONS