Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kalla har släppt staven

Det har bara gått en vecka sedan en knäckt stav knäckte Charlotte Kallas gulddröm i tremilen på VM. Nu är det dags för samma distans igen, i världscupen. Chans till revansch?

Det var en grym avslutning på ett fantastiskt mästerskap. Charlotte Kalla var med i täten och kände att hon lätt kunde följa de ledande norskorna med Marit Bjørgen i spetsen. Men med knappt två kilometer kvar gick svenskans stav av och hon fick se norskorna dra iväg utan att kunna hänga med.

- Det blev på något sätt lite antiklimax med det slutet. Men jag försöker ta med mig den energin och den bra känslan jag ändå hade i mästerskapet, säger Kalla, som annars tog medalj i samtliga lopp hon startade i.

Från VM i finländska Lahtis fick hon med sig ett brons i skiathlon, silver på 10 kilometer klassiskt och ytterligare ett silver från stafetten.

- Jag är jättestolt över vad jag lyckades prestera. Den där staven har jag inte tänkt så mycket på själv, det har varit andra som grämt sig mer över den än vad jag har. Det har varit från journalister men också folk man mött, sms och annat.

Klassisk mark

Söndagens tremil i klassisk stil går på klassisk mark i Holmenkollen i Oslo. Världscuphelgen är lite av det skidtokiga Norges version av en Bruce Springsteens-konsert.

- Folk tältar ju där mellan fredag och lördag för att komma in. Det är en folkfest, många som letar sig ut. Det brukar vara fantastisk stämning, säger Kalla, som förvisso inte varit på pallen i en tremil där sedan 2008.

- Det är en fin bana, rolig. Det finns en lång sammanhängande stigning där det finns möjlighet att gå ifrån. På det sättet har den här banan en annan karaktär än många andra, än den som var i Finland. Är det någon som vill hålla tempo så finns det chans att det kommer att gå fort.

Slutet nära

Veckan efter VM har hon ägnat åt mycket träning för att få både huvudet och kroppen att ställa om efter mästerskapet.

Efter tävlingarna i "Kollen" återstår bara en minitour i Québec i Kanada innan världscupsäsongen är slut.

- Det har varit en speciell säsong som startade lite senare än vad jag är van vid. På så sätt känns det lite märkligt att det redan snart är slut.

- Det ska bli fantastiskt kul att tävla igen, men det är lite svårt att veta vad kroppen kommer att kunna ge. Jag kommer bara att ge järnet så får vi se hur långt det räcker.