Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victor Nilsson Lindelöf, till vänster, har imponerat på sistone i Manchester United.

Kåmark om Lindelöfs förvandling: Imponerande

Från en ifrågasatt hackkyckling till supportrarnas favorit. På kort tid har Victor Nilsson Lindelöf tagit stora kliv i Manchester United.

När Victor Nilsson Lindelöf i juni 2017 flyttade från Benfica till Manchester United i en affär värd 420 miljoner kronor trodde många av den engelska storklubbens supportrar att mittbacken omedelbart skulle bli den försvarsgeneralen som laget saknat sedan Nemanja Vidics glansdagar för flera år sedan.

Så blev det inte.

Från hånad till hyllad

Svenskens första säsong var långt ifrån övertygande, även om han sällan bjöd på några rejäla misstag. Ofta var han bänkad av tränaren José Mourinho, och när han väl fick chansen var kritiken från experterna i de engelska medierna inte nådig.

"Är han det sämsta stora backköpet Mourinho har gjort?", frågade sig bland annat The Mirror.

Nu är tongångarna annorlunda.

Under stora delar av hösten har Nilsson Lindelöf visat upp en helt annan stabilitet och efter att Mourinho ersattes av den förre storspelaren Ole Gunnar Solskjær i mitten av december har han blommat ut på allvar.

Supportrarna hyllar honom och efter den senaste segern i Premier League, 2–0 mot Newcastle, fick Nilsson Lindelöf – tillsammans med anfallsstjärnorna Marcus Rashford och Romelu Lukaku – högst betyg av samtliga United-spelare av lokaltidningen Manchester Evening News.

- Vi har tagit fyra raka segrar, har stort självförtroende och vet om att vi kan spela bra fotboll. Jag är alltid nöjd när jag får spela och hjälpa laget, sade Nilsson Lindelöf till Man Uniteds egen tv-kanal.

Tron på sig själv och sin egen förmåga är den stora skillnaden på Nilsson Lindelöf nu och tidigare, enligt tv-experten Pontus Kåmark.

- I de senaste matcherna har han spelat med ett helt annat självförtroende, säger han.

- Han vågar mycket mer, han går framåt mer och är mer offensiv. I början var han väldigt osäker och spelade alldeles för enkelt. Det har tagit tid för honom att etablera sig i United, och det är kanske inte så konstigt. Man kommer inte till United och spelar Tarzan direkt.

Kåmark menar att kritiken mot Nilsson Lindelöf har varit för hård, men att den ändå på något sätt har varit naturlig.

- Han har varit mentalt stark som tagit sig igenom all skit han har fått. Folk förstår nog inte vilken press det är att spela i Premier League och i en klubb som United, det är många som inte har klarat det. Men samtidigt, om han inte hade varit beredd på den pressen hade han kunnat lira i Burnley, säger Kåmark, som gjorde flera säsonger i Leicester i slutet av 90-talet.

- Lindelöf spelade för enkelt i början och fick kritik för det, men med facit i hand gjorde han ju rätt. För nu har han jobbat sig igenom den tuffa perioden och är ordinarie. Det är imponerande.

Drömmer Vidic-drömmar

Nilsson Lindelöfs senaste prestationer har fått Manchester United-supportrarna att återigen börja drömma Nemanja Vidic-drömmar. Och enligt Pontus Kåmark är det inte orimligt.

- Lindelöfs mål måste vara att fortsätta vara ordinarie, det är en jäkligt tuff konkurrenssituation med fem mittbackar som alla är på samma nivå. Men det verkar som att han är förstavalet nu och visst kan han utvecklas till en ny Vidic, säger Kåmark.