Känslornas helg i de stora ligorna

En lång ligasäsong är snart över. Runt om i Europafotbollen väntar de stormiga känslornas helg. Enorm glädje för några, den största besvikelse för andra och ett och annat tårfyllt farväl från spelare som tackar för sig.

ANNONS
|

Mycket är redan klart i de stora ligorna (England, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien) men långt från allt.

I Premier League när Arsenal in i det sista ett litet hopp om att kunna snuva Liverpool på fjärdeplatsen som betyder kval till Champions League.

Arsenal måste slå Everton hemma samtidigt som Liverpool tappar poäng mot Middlesbrough på Anfield.

Det sägs att utgången inte ska ha någon betydelse för om Arsène Wenger fortsätter som manager i Arsenal, men det bättrar förstås på hans sedan länge vikande popularitet om han lyckas lotsa klubben in bland topp fyra för 20:e året i rad.

ANNONS

Beskedet från London är att Wengers framtid får ett svar först efter FA-cupfinalen mot Chelsea på Wembley nästa lördag.

Upplagt för Real

I Spanien har Real Madrid allt i egna händer. Oavgjort borta mot Malaga på söndag räcker för att snuva Barcelona (möter Eibar hemma) på guldet. Oddsen för Real sjönk i veckan när Malagas ordförande gick ut med att han inte gillade Barcelona. Dessutom tränas Malaga av Reals förre stjärna Míchel, en inte oviktig ingrediens i den starka rivalitet som råder mellan de spanska giganterna.

Bayern München har sedan länge säkrat femte raka bundesligatiteln och lördagens slutomgång kretsar kring två frågor:

Vem vinner skytteligan? Bayerns Robert Lewandowski står på 30 mål och jagas av Dortmunds Pierre-Emerick Aubameyang, som gjort 29 mål.

Hamburg eller Wolfsburg – vilket av lagen får försöka kvala sig kvar mot, som det ser ut, Christoffer Nymans och Joseph Baffos Eintracht Braunschweig? Albin Ekdal, som haft skadeproblem, och hans Hamburg tar sig an Wolfsburg i en direkt avgörande match på hemmaplan. Hamburg måste vinna för att kravla sig bort från kvalplatsen.

Chans för Juventus

I München säger Philipp Lahm, 33, och Xabi Alonso, 35, hej då till publiken en sista gång innan de avslutar sina långa och framgångsrika karriärer.

Det kan också vara sista matchen för Thomas Tuchel som tränare i Dortmund. Han och klubbens ordförande Hans-Joachim Watzke drar inte jämnt.

ANNONS

I Italien spelas den näst sista omgången och Juventus har chansen att säkra klubbens sjätte raka "scudetto". Hemma i Turin väntar bottenlaget Crotone med förre elfsborgaren och landslagsmittfältaren Marcus Rohdén i laget.

Normalt sett borde det vara en promenadseger för Juventus men Crotone är ett av seriens formstarkaste lag och en fortsatt stark spurt kan rädda klubben kvar i högsta serien.

I franska Ligue 1 är toppstriden avgjord – Monaco vann ligan i onsdags – och intresset riktas mot vad som händer i botten av tabellen. Bastia och Lorient är under nedflyttningsstrecket inför lördagens sista omgång, men båda kan klättra förbi Caen och Dijon.

TT

ANNONS