Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

"Känns aldrig bra på den här banan"

Han har inte tävlat sedan VM i Falun 2015. Men veteranen Johan Olsson knep en fjärdeplats och blev bäste svensk på 15 kilometer. – Jag är jättenöjd, säger den svenske skidkungen till GP.

Efter en totalt misslyckad och sjukdomsdrabbad långloppssatsning är Johan Olsson, 36, tillbaka i världscupen. Och han visade direkt att han blir att räkna med i vinter igen. Olsson slutade fyra, 17 sekunder efter finske segraren Iivo Niskanen.

– Det kändes inget vidare, men det gör det aldrig på den här banan. Jag har ju fallit igenom lite på slutet och jag har inte riktigt den mjölksyraträningen i kroppen som man behöver för att kunna panga in en sista växel på slutet.

Olsson har ändrat träningsupplägg i år, och satsar mer på kontinuerlig,  sjukdomsfri träning, i stället för den extrema hårdträning som ofta inneburit att han dragit på sig infektioner. Något som spelade in i dag.

– Visst är det så. Det är nästan så att jag åker med en propp i systemet och jag behöver gå igenom den där vallen så att kroppen känns lätt. Nu har jag ju inte tävlat på ett och ett halvt år och är topp fem. Det känns hoppfullt. Och utifrån min egen känsla så har jag rätt mycket kvar att gå på.

Olsson var bra med från start, men orkade inte hänga på i Niskanens tempo under sista varvet. Stundtals såg det också ut som att han hade dåligt fäste, då skidorna släppte i uppförsbackarna.

– Ja, men det är mer att man blir trött, det blir lite maräng i benen och då orkar man helt enkelt inte hålla emot. När man börjar vika sig lite i höften, då släpper skidan, säger Olsson.

På frågan om det var kul att göra comeback tystnar han en stund och ler.

– Ska jag vara ärlig? Jag vet inte om det är så kul. När man väl är därute är det mer skräck.

Men totalt sett är du nöjd med dagen?

– Ja, jag är jättenöjd. Jag är ju som de säger ”in contention” jag är inom räckhåll. Jag var orolig att jag skulle vara en och en halv minut efter och börja känna ”vad fan ska jag göra” men nu känns det som att det är mindre skruvar att vrida på. Jag håller min plan och min långsiktighet, och det är VM som är målet, inte Kuusamo eller Davos.

Calle Halfvarsson blev näst bäste svensk på en sjunde plats, medan både Marcus Hellner och Daniel Richardsson var långt efter.

– Det var ganska tufft. Jag hade svårt att hitta tempot och jag tappade direkt från början, summerade Hellner, som slutade 24:a.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.