Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Kändistätt när Göteborgs nyaste idrottsanläggning invigdes

Världens snabbast växande sport, växer även i Göteborg. Under lördagen invigde Jonas Björkman, Måns Zelmerlöw med flera det nya padelcentret i Göteborg.

Padel, kan liknas vid en blandning mellan tennis och squash och är en sport som växer så det knakar. Sju nya padelbanor står nu klara för spel i Marieholm där det nya padelcentret ligger. På plats under lördagen fanns initiativtagarna, Jonas Björkman, Måns Zelmerlöw, Henrik Söderberg och Jonas Andersson.

– Det är som minitennis med squashväggar. En väldigt ny sport i norra Europa men har funnits sen 1969 faktiskt. Startade i Mexiko och gick sedan ner mot Argentina. Argentina och Spanien är de som är dominanta i världstoppen, säger den gamle tennisspelaren, Jonas Björkman.

Padel har funnits i Sverige i runt fem-sex år och intresset för sporten ökar markant för varje år. Jonas Björkman tror att det blivit så populärt just för att det är en enkel sport att lära sig.

– Det är ju världens snabbast växande racketsport just nu. 2016 byggdes det nog en 120 banor tror jag och det fanns nog en 100 banor innan. Fördelen med sporten är just att det är en otroligt snabb introduktion. Jag älskar ju tennis fortfarande men det är en väldigt svår sport att lära sig jämfört med padel, säger Björkman.

"Grymt för nybörjare"

Padelcentret i Göteborg blir den tredje hallen de öppnar i Sverige. Sedan tidigare har de öppnat center i Stockholm och Hudiksvall. Artisten Måns Zelmerlöw fick upp ögonen för sporten under en resa till Spanien.

– Jag har ju varit tennisfreak i hela mitt liv och sen fastnade jag för padel i Spanien. Sen har det kommit mer till Skåne och jag har spelat en del när jag varit hemma. Tyvärr blir det alldeles för sällan dock. Jag älskar ju den här sporten så pass mycket att jag helst velat bo i hallen. säger Zelmerlöw. 

Zelmerlöw håller med Björkman om att det lätt som nybörjare att komma igång med sporten.

– Jag tror att det handlar mycket om att det är grymt för nybörjare. Det går väldigt fort att komma in i det. Sen kan man vara på väldigt olika nivåer men ändå få till bra spel. Det skiljer sig från tennisen på det viset. I tennisen så måste man vara ganska jämna för att det ska bli något vettigt spel.

"Väldigt beroendeframkallande"

Under invigningsdagen erbjöds möjligheten för besökare att testa på den populära racketsporten. Dessutom bjöds besökarna på en uppvisningsmatch där Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman spelade mot Jonas Andersson, Jonas Fransson och Henrik Söderberg.

– Det är väldigt beroendeframkallande. Helst vill jag spela varje dag men det blir ungefär en gång i månaden. För mig som gammal hockeyspelare är det väldigt skonsamt för knäna också. Hade det varit annat underlag hade det inte gått, säger Andersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.