Källström hyllade Qatar-VM – ångerfull

Fotbolls-VM i Qatar 2022 har kritiserats starkt av omvärlden. Men nu drar Sveriges tidigare landslagsman, Kim Källström, en lans för mästerskapet, något han sedan delvis ångrar.
– I bland ska du inte tro på allt du läser i media, sa 36-åringen till den officiella VM-kommitténs hemsida.
– Det är väldigt, väldigt klantigt från min sida, säger han senare till SVT.

ANNONS
|

Den officiella VM-kommittén, bland annat med uppdraget att marknadsföra fotbolls-VM i Qatar 2022, har publicerat en intervju med Kim Källström, 36.

Källström har besökt det lilla landet på arabiska halvön i samband med landslagets januariturné – och han har imponerats av intrycken.

– Det är viktigt att ta VM till nya länder. Qatar har sina problem, men har förbättrats. Det görs framsteg, och att hålla i fotbolls-VM kommer hjälpa landet att utvecklas, säger Kim Källström.

– Jag är verkligen imponerad av utvecklingen, likaså gästvänligheten, fortsätter svensken.

"Planerna här är fantastiska"

Det är framför allt en sak som han gillar med Qatar: de korta resorna.

ANNONS

– Det ständiga resandet är förmodligen det enda som fotbollsspelare klagar på. Du byter hotell hela tiden, särskilt under turneringar, och det påverkar din återhämtning. Upplägget här är fantastiskt, konstaterar Kim Källström.

Att fotbolls-VM förlagts i Qatar har lett till stora protester från omvärlden. Bland annat har Amnesty International kallat turneringen en "skam", på grund av sättet som landet anses kränka mänskliga rättigheter.

"De jobbar väldigt hårt på det"

Protesterna har också varit stora mot sättet som de gästarbetare behandlas som är med och bygger upp infrastruktur och arenor inför mästerskapet. Trots att myndigheterna varit under lupp i frågan exploateras fortfarande gästarbetarna, vilket bland The Guardian rapporterat om.

Kim Källström menar dock att det är viktigt att skaffa sig en egen uppfattning.

– Självklart har Qatar förbättringar att göra, men de jobbar väldigt hårt på det. Folk må vara skeptiska men jag har haft en riktigt trevlig vistelse här och det har varit en ögonöppnare. I bland ska du inte tro på allt du läser i media, säger Kim Källström.

"Väldigt klantigt"

Under måndagen var Källström ångerfull kring delar av sitt uttalande.

– Det är väldigt, väldigt klantigt från min sida, säger han till SVT om uttalandet.

Om kritiken som landet fått för hur gästarbetare behandlas inför mästerskapet och för landets syn på mänskliga rättigheter säger Källström till SVT:

ANNONS

– Det är väl också det som är positivt med ett så här stort evenemang som fotbolls-VM är, i ett land med det här politiska systemet, att de hamnar under lupp. Folk börjar lyfta på lite stenar, vilket gör att förändringsarbetet till det bättre.

– Sen förstår både du och jag att de har en väg att vandra men man måste börja någonstans och det tycker jag de har gjort. Sen är det en bit kvar – eller en ganska lång bit kvar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS