Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Källström: "Det har varit smått otroligt"

Kim Källström är hemma igen, som en av de mest prestigefyllda allsvenska värvningarna någonsin. Men det är på sätt och vis en ny liga som väntar den nygamle djurgårdsmittfältaren.

Att komma hem ska vara en schlager, som författaren Per Hagman uttryckte det i sin roman som kom ut samma år som Kim Källström lämnade Sverige för den stora, vida fotbollsvärlden.

Men nu, 13 år senare, har hemkomsten mer varit som en bombastisk symfoni som nådde sitt crescendo när Källström rullade in på Tele 2 Arena i halvtidspausen av träningsmatchen mellan Djurgården och norska Vålerengen (0–3) inför drygt 7 200 hemmafans.

Kvällen innan hade han mötts av ett par hundra supportrar som tagit sig ut till Arlanda för att hälsa honom välkommen.

- Det har varit smått otroligt. Att det skulle bli en viss uppståndelse hade jag förstått, med tanke på min historia i klubben. Men det här var mer än jag hade kunnat hoppas på.

- Det har varit mycket vinkande och klappande. Nu är jag sugen på att börja spela fotboll.

Debut i cupen?

Kontraktet med Djurgården är på två år och 34-åringen är inte tänkt att vara någonting annat än fotbollsspelare. Blir det någon form av ledaruppdrag i framtiden så är det inte någonting han tänker på ännu.

Källström kommer att vara spelklar och tillgänglig till mötet med Degerfors i svenska cupen om en vecka, men om det blir spel får de närmaste dagarnas träning och tränaren Özcan Melkemichel avgöra.

Kontakten med Djurgården har funnits länge, men viljan att flytta hem växte sig starkare när han märkte hur bra vännen och målvakten Andreas Isaksson verkade ha det i Sverige.

- Jag har sett Andreas under hösten här efter en ganska brokig period på slutet i Turkiet. Helt plötsligt så var det liksom en annan klang i rösten när man snackade med honom. Man kände att han mår bra. Och jag kände att det är någonting där som är väldigt bra.

Gillar inte konstgräs

Mycket är bekant för Källström, men mycket är också nytt. När han lämnade spelade Djurgården på vanligt gräs på Stockholms Stadion, nu är det konstgräs och ny arena som gäller.

- Konstgräset är ju vad det är, jag tror inte att någon spelare tycker att det är superkul egentligen, men nu är det så, säger Källström, som inte följt allsvenskan jättenoga de senaste åren men som sedan han började arbeta som tv-expert börjat se på ligan med nya ögon.

- Det är en liga som har gått framåt, många klubbar som spelar på nya arenor. Svensk fotboll känns som att den är i en bra fas med väldigt mycket unga spelare som kommer fram. Allsvenskan ska ju vara en plantskola där unga spelare kommer fram och kan utvecklas och då har vi äldre spelare en viktig roll att hjälpa till och guida lite.