Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Källman tog Sverige till åttondel

Veteranerna levererar för Sverige i handbolls-VM. Jonas Källman stängde matchen när Sverige slog Algeriet, 27-19, och blev klart för åttondelsfinal. -Nu är det fantastiskt viktigt att fortsätta så här, säger han.

Det är inte mycket som är gammalt i Doha. För ett par decennier sedan fanns bara ett par höga byggnader i centrum av den qatariska huvudstaden där byggnationen sedan fullständigt exploderat och nya skyskrapor ständigt reser sig ur marken - den ena mer spektakulär och glasglittrande än den förra.

I det svenska handbollslandslaget har det dock varit de äldre, välkända pjäserna som lett styrkorna mot tre raka segrar i den (så klart) nybyggda Al Sadd Arena.

I premiären mot Island var det 36-årige Mattias Andersson, mot Tjeckien 32-årige Kim Andersson, och nu mot Algeriet Jonas Källman, 33.

-Det är bra att de går i bräschen, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

Tidiga mål

Källman kontrade in 1-0 och 2-0, knorrade in 3-0 och satte sedan 4-1 när han synnerligen effektivt såg till att all spänning var borta redan efter fem minuters spel.

-Det var en bra öppning. Vi fick som vi ville, ett bra försvarsspel, kontringar och ett försprång direkt. Vi släpper inte in dem i matchen, säger Källman. -Det var ju skoj att få göra mål också någon gång ibland.

Till slut stannade vänstersexan på sex mål, samtliga i första halvlek, och utsågs till matchens bästa spelare efter att ha gjort ett gediget jobb i försvarsspelet. Precis som tidigare under VM.

-Jag är jättenöjd med anfallet och försvarsspelet. Jag tycker inte att jag har missat så många skott och det känns riktigt, riktigt skönt.

Under EM i Danmark för ett år sedan var läget ett annat för tvåmetersmannen från Växjö. Då fick han mest spela i försvaret men bänkades framåt, var allmänt hängig och till stora delar bara en skugga av sitt forna jag. Det som hade lett Sverige till ett överraskande OS-silver.

Hittat glädjen

Sedan dess har han hittat glädjen igen i och med flytten till den ungerska ligan och Szeged. Och med det också formen.

TT: När kände du att du hade det här flytet senast i landslaget?

-Det var nog i OS (2012).

Sverige har nu maximala sex poäng på tre matcher och är därmed klart för åttondelsfinal. De resterande gruppspelsmatcherna mot Egypten (torsdag) och Frankrike (lördag) kommer att avgöra placeringen i gruppen - och därmed svårighetsgraden på motståndet i åttondelen. Där väntar motstånd från grupp D som innehåller svåra lag som Tyskland, Danmark, Ryssland och Polen.

-Det var ju detta som var delmålet, att ta oss vidare från gruppen, och det har vi gjort nu, säger Kim Andersson.

Även gruppsegern är klart inom räckhåll för Sverige efter att Island på tisdagskvällen snott en poäng mot Frankrike (26-26).

-Det är ju väldigt bra och intressant för oss. Men både ettan, tvåa, trean och fyran i den andra gruppen är bra lag så vi hoppas inte på någon. Vi fokuserar på vårt.