Finländska JYP från Jyväskylä vann CHL.
Finländska JYP från Jyväskylä vann CHL.

JYP nollade Växjö i CHL-finalen

Växjö har dominerat det mesta den här säsongen och såg på förhand ut att ha slagläge för en första CHL-buckla. Men laget kammade noll i dubbel bemärkelse. Finländska JYP stod för en defensiv insats av toppklass och vann finalen med 2–0.

ANNONS
|

- Surt, vi hade velat ha ett annat resultat. Men det är bara att gratulera dem, säger Växjös forward Robert Rosén.

Champions Hockey League har fått erfara att den svenska publiken är svårflörtad och hellre ser klassikermöten mellan SHL-lag än europeiska toppklubbar som kommer på besök. Vid några tillfällen har klubbarna till och med erbjudit fri entré utan att ha varit i närheten av att fylla arenorna. Men ingen regel utan undantag. Årets final i Växjö samlade fullt hus, 5750 åskådare, som såg till att stämningen höll sig nära kokpunkten.

ANNONS

JYP från Jyväskylä, som nu bröt den blågula dominansen i CHL, hade uppenbarligen läst sin läxa väl. Finländarnas arbete framför det egna målet var såväl kompakt som strålande matchen igenom och varken spel fem mot tre eller närmast öppet mål hjälpte Växjö.

- JYP är ett bra lag som gjorde det svårt för oss och samtidigt var vi ganska bleka. Vi måste visa mer både som individer och som lag, säger Robert Rosén.

När bara några få minuter återstod av den andra perioden tog JYP ledningen genom mål av Modobekantingen Joonas Nättinen.

Bortdömt mål

Växjö jobbade frenetiskt för att hitta läget att få hål på utmärkte målvakten Juho Olkinuora. Elva minuter in i den tredje perioden fick hemmalaget pucken i mål, men efter videogranskning blev det inte bedömt som mål då domarna ansåg att en Växjöspelare varit alltför närgången mot Olkinuora.

- Det kändes lite hårt dömt när man är på den sidan som blev bortdömd. Det kan inte ha varit långt ifrån godkänt mål. Men det är upp till oss själva att förtjäna turen, säger Robert Rosén.

ANNONS

Fick titta på

Efter att Växjö bränt ett par jättelägen kunde Janne Kolehmainen sätta tvåan i tom kasse. Växjö är svensk ishockeys stora dominant den här säsongen, men när det var dags att lyfta årets första pokal fick laget titta på. Laget får ställa in siktet mot april månad när SM-pokalen ska delas ut.

- Då får vi en ny chans. Nu när det blev så här får vi dra lärdom och se detta som en nyttig läxa inför kommande avgörande matcher, säger Rosén.

TT

Fakta: Alla vinnare i CHL

Champions Hockey League avgjordes den här säsongen för fjärde gången. För första gången kom inte vinnarlaget från Sverige.

Segrarna:

2017–18: JYP.

2016–17: Frölunda.

2015–16: Frölunda.

2014–15: Luleå.

ANNONS