Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK
Bild: LINE SKAUGRUD LANDEVIK

Jubileum för Göteborg Golf Cup: "Årets roligaste"

Spelformatet är inspirerat av Solheim Cup och Ryder Cup, arrangemanget i stort av Gothia cup och Partille cup.
I kväll invigs Göteborg Golf Cup, som i år firar tio-årsjubileum.
– Jag brukar säga till ungdomarna att de ska komma ihåg att det var här i Göteborg det började, när de så småningom spelar Ryder Cup, säger tävlingsledaren Bo Melander.

Det var för drygt elva år sedan som Bo Melander presenterade idén om en ungdomstävling i golf som skulle påminna om proffsens Ryder Cup och Solheim Cup för Göteborgs Golfförbund.

Det togs fasta på idén och Melander själv blev ansvarig för evenemanget.

När Göteborg Golf Cup i dag invigs på Hills GK, bara veckorna innan Scandinavian Invitational spelas just där, är det för tionde året i rad.

– Det är alltid kul att få genomföra bra grejer och jag förstod att det här var en bra idé, säger Bo Melander.

Bo Melander. . Bild: Privat
Bo Melander. . Bild: Privat

Det är mellan 250 och 300 ungdomar och ledare som kommer till Göteborg för att spela tävlingen den här veckan. Det är en siffra som varit ganska stadig de senaste åren, även om Bo Melander hade som dröm att den redan nu skulle vara ännu högre.

– Man hoppades att det skulle fortsätta att hela tiden öka från första gången. Samtidigt tror jag att vi får brottas lite mot att det här med cuper inte är lika vanligt inom golf som det är inom fotboll, ishockey och handboll. Där är det så självklart att åka med ungdomarna på olika cuper, men där är vi inte riktigt ännu. Samtidigt blev inte Gothia cup så stort som det är på ett par år heller.

Tävlingen spelas som tidigare nämnt i lag. Lagen får vara mixade med både killar och tjejer och tävlingen är handikappbaserad. Spelsättet är bästboll, åldern på spelarna ska vara under 21 och tävlingen avgörs inte förrän på fredag. Dessutom får lagen och spelarna hela tiden uppleva olika banor i Göteborgsområdet. Totalt används mellan 15 och 20 banor varje år.

Men det läggs också en hel del fokus på det som händer utanför själva tävlingen. Till invigningen har man bland annat bjudit in Emil Rosberg som tillhör den absoluta eliten i long drive.

– Han spelade själv Göteborg Golf Cup för åtta år sedan så det är riktigt roligt att han kommer hit. Vi kommer också ha en kväll på Liseberg och vara på World of Golf också. Vi försöker titta mycket på hur man jobbar under Gothia cup och Partille cup, säger Bo Melander.

Under de här tio åren som nu gått, har du något speciellt minne?

– Det ringde en tjej från Borås några dagar efter hon hade spelat tävlingen för ett par år sedan. Hon undrade om vi ville veta vad hon och hennes lagkamrater tyckte om tävlingen och det ville vi såklart. Hon berättade att vi kunde gå in på deras hemsida och läsa om det för där hade spelarna lagt upp en text som de skrivit. När vi läste den så stod vi och lipade allihopa för det var precis det som vi ville uppnå med det här. Att ungdomarna ska tycka att det är riktigt roligt, säger Bo Melander.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.