Malmös Ponthus Westerholm (27) och Carl Persson jublar efter Malmös 1–0-mål mot Brynäs som gör att de spelar kvar i SHL nästa säsong.
Malmös Ponthus Westerholm (27) och Carl Persson jublar efter Malmös 1–0-mål mot Brynäs som gör att de spelar kvar i SHL nästa säsong. Bild: Anders Wiklund/TT

Jubel i Malmö: Kvar i SHL nästa säsong

Malmö spelar i SHL nästa säsong
Det står klart sedan Malmö, efter en tung start, växte in i kvalmatchen mot Brynäs och vann med 1–0.
Skåningarna vann därmed serien med 4–1 i matcher.

Matchvinnare blev Ponthus Westerholm som gjorde det viktiga segermålet i den sista perioden.

Brynäs började annars bäst i en kokande, fullsatt hemmaborg.

Gästrikelaget hade flera anfall, med hög fart i mittzon, och kunde sedan skapa bra press mot Malmö-målet.

Skottstatistiken 17–8 till Brynäs efter första perioden visade både lagets övertag och Malmö-målvakten Brandon Maxwells fina spel. Han fick nu chansen i målet efter tisdagens maratonmatch i Malmö.

Malmötränaren Tomas Kollar förklarar i C More det lyckade målvaktsbytet, som fick en stor betydelse för matchen:

– Brandon (Maxwell) känns bäst för dagen och har sett bra ut på träning.

Tuff tackling

När 28 sekunder återstod till första pausvilan fick Brynäs Dmytro Timasjov en tackling bakifrån in i sargen av Malmös Pathrik Westerholm, som fick matchstraff.

Malmö klarade utmaningen i början av andra perioden, när Brynäs pressade hårt i powerplay, utan att göra mål.

Efter den utvisningen vände matchen.

– Det är inte ofta man dödar fyra och en halv minut i boxplay. Man får energi av det. Jag tycker det syntes resten av perioden, säger Malmös Carl Persson i C More.

Malmö kom tillbaka och radade upp målchanser, men då storspelade Brynäs målvakt Jussi Olkinuora. Därför var dramat mållöst efter två perioder.

Avgörande målet

Malmö fortsatte pressen i tredje perioden och efter 7.07 kom det viktiga Skånemålet när Ponthus Westerholm tryckte in pucken i nät.

Därefter kämpade Brynäs desperat för att kvittera och rädda sig kvar i SHL.

Den stora chansen kom när Malmös Adam Ollas Mattsson visades ut för tripping i slutminuterna. Men Malmö klarade både den pressen och SHL-kontraktet.

Efter slutsignalen var det jubel i Malmö och förtvivlan bland Brynäs-fansen.

"Är mitt fel"

– Man är rörd, man är ruggigt stolt över killarna som gör att sjukt bra jobb. Vi har kämpat en hel säsong. Vi har inte varit bra nog, men i slutet av säsongen har vi kommit ihop som grupp, killarna spelar sin bästa hockey för säsongen, säger Malmötränaren Tomas Kollar i C More.

Han fortsätter:

– Någonstans är det mitt fel att vi får spela det här kvalet, men sjukt imponerad över hur vi löste det här kvalet. Brynäs är ett jättebra lag och vi visste att det skulle bli en tuff serie. I dag kände jag redan från start att det kommer bli vår match, samtidigt känner man för Brynäs också. Det är tudelade känslor.