Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joshi Helgesson satte svenskt rekord på SM

Konståkaren Joshi Helgesson var överlägsen i helgens SM-tävlingar där hon satte svenskt rekord och kan i lugn och ro förbereda sig inför EM i januari. Men för silver- och bronsmedaljören väntar en oviss väntan på de två sista blågula EM-biljetterna.

Joshi och storasystern Viktoria Helgessons framgångar de senaste åren innebär att de svenska damerna tilldelats tre platser i EM i Bratislava om en och en halv månad.

– Det är bara vi och Ryssland som får tre platser och så har vi en på herrsidan, säger konståkningsförbundets sportchef Anna Hörnqvist till TT.

Joshi Helgesson var självskriven i EM redan inför helgens SM i Helsingborg, där Tibroåkaren satte svenskt rekord med 174,52 poäng.

Men sedan Viktoria Helgesson lade tävlingsskridskorna på hyllan i våras är det stenhård kamp om de två övriga.

Söndagens silvermedaljör Isabelle Olsson, Mörrum, blev tvåa på 147,98 poäng

– Det kändes bra. Jag hade två missar i dag, men höll ihop programmet väldigt bra, säger Olsson, som bröt foten i samband med träning i somras men som var snabbt tillbaka.

I oktober gjorde Olsson debut i GP-sammanhang när hon blev tolva i Kanada. Nu hyser hon stora förhoppningar om att få delta i EM.

– Om jag kommer dit ska jag göra allt för att verkligen prestera maximalt.

Matilda Algotsson, Solna, gjorde debut i senior-SM och tog bronset, knappt åtta poäng före fyran Linnea Mellgren och ytterligare fyra poäng före Elin Hallberg.

– Jag var väldigt nervös före tävlingen, men är relativt nöjd med åkningen. Jag gjorde några onödiga missar i slutet, men är nöjd med grejorna jag ändå lyckades göra, sade Algotsson.

SM är bara en del i bedömningsunderlag inför tisdagens EM-uttagning.

– Vi gör en helhetsbedömning av hela säsongen och tittar mycket på internationella tävlingar, där åkarna tävlar mot åkare från andra länder, precis som i EM, säger Hörnqvist.

Bronsmedaljören Algotsson vågar inte ta ut någon EM-plats i förskott.

– Jag tror att jag har ganska goda chanser, men det återstår fortfarande att se. Jag kommer att sitta på helspänn, säger hon.

Ondrej Spiegl, Eskilstuna, vann herrguldet i Sverige-ettan Alexander Majorovs frånvaro.

Majorov, som kommer att få den enda svenska EM-platsen, valde att stå över SM på grund av att han donerat benmärg till sin pappa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.