Joshi Helgesson satte svenskt rekord på SM

ANNONS
|

Joshi och storasystern Viktoria Helgessons framgångar de senaste åren innebär att de svenska damerna tilldelats tre platser i EM i Bratislava om en och en halv månad.

–Det är bara vi och Ryssland som får tre platser och så har vi en på herrsidan, säger konståkningsförbundets sportchef Anna Hörnqvist till TT.

Joshi Helgesson var självskriven i EM redan inför helgens SM i Helsingborg, där Tibroåkaren satte svenskt rekord med 174,52 poäng.

Men sedan Viktoria Helgesson lade tävlingsskridskorna på hyllan i våras är det stenhård kamp om de två övriga.

Söndagens silvermedaljör Isabelle Olsson, Mörrum, blev tvåa på 147,98 poäng

ANNONS

–Det kändes bra. Jag hade två missar i dag, men höll ihop programmet väldigt bra, säger Olsson, som bröt foten i samband med träning i somras men som var snabbt tillbaka.

I oktober gjorde Olsson debut i GP-sammanhang när hon blev tolva i Kanada. Nu hyser hon stora förhoppningar om att få delta i EM.

–Om jag kommer dit ska jag göra allt för att verkligen prestera maximalt.

Matilda Algotsson, Solna, gjorde debut i senior-SM och tog bronset, knappt åtta poäng före fyran Linnea Mellgren och ytterligare fyra poäng före Elin Hallberg.

–Jag var väldigt nervös före tävlingen, men är relativt nöjd med åkningen. Jag gjorde några onödiga missar i slutet, men är nöjd med grejorna jag ändå lyckades göra, sade Algotsson.

SM är bara en del i bedömningsunderlag inför tisdagens EM-uttagning.

–Vi gör en helhetsbedömning av hela säsongen och tittar mycket på internationella tävlingar, där åkarna tävlar mot åkare från andra länder, precis som i EM, säger Hörnqvist.

Bronsmedaljören Algotsson vågar inte ta ut någon EM-plats i förskott.

–Jag tror att jag har ganska goda chanser, men det återstår fortfarande att se. Jag kommer att sitta på helspänn, säger hon.

ANNONS

Ondrej Spiegl, Eskilstuna, vann herrguldet i Sverige-ettan Alexander Majorovs frånvaro.

Majorov, som kommer att få den enda svenska EM-platsen, valde att stå över SM på grund av att han donerat benmärg till sin pappa.

ANNONS