Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michael Jordan väntade i 18 år innan han gav klartecken till dokumentären
Michael Jordan väntade i 18 år innan han gav klartecken till dokumentären "The Last Dance". Arkivbild. Bild: Thibault Camus/AP/TT

Jordans krav för att släppa succédokumentären

Basketdokumentären "The Last Dance" hyllas av kritiker och tittare världen över just nu.
Men varför dröjde det så länge innan den producerades?
Superstjärnan Michael Jordan dikterade villkoren, avslöjar regissören Jason Hehir.
– Det handlar om tajming. Michael gör som han vill, när han vill.

Historien om Chicago Bulls väg mot den tredje raka NBA-titeln säsongen 1997–1998 skildras från insidan. Spelarna och ledarna filmades under 18 år och Jason Hehir och hans team satt med över 10 000 timmar inspelat material – och med ovissheten om jobbet gjorts förgäves.

I avtalet ingick nämligen vetorätt för Michael Jordan. Det var han som hade sista ordet kring vad som skulle visas och när det skulle visas.

Det avslöjar Jason Hehir i en intervju med den norska nyhetsbyrån NTB.

– Michael bestämde sig 2016. Först i september 2018 började vi klippa serien och vi var faktiskt inte färdiga med ett enda avsnitt den 1 januari i år. Men då coronaviruset kom flyttade vi premiärdatumet från den 2 juni till den 19 april, säger Hehir.

Sade nej flera gånger

På frågan varför det dröjde 18 år innan Michael Jordan gav klartecken svarar regissören:

– Det får du frågan Michael om, och han påpekar att superstjärnan flera gånger sagt nej.

Hehir fortsätter:

– Det var ett väldigt viktigt projekt för honom eftersom det innehåller personer och händelser som betytt mycket för honom. Därför väntade han så länge.

I basketkretsar har det spekulerats kring varför han bestämde sig just sommaren 2016. Var det för att LeBron James vunnit sin tredje raka titel som spelare? James och Jordan nämns båda när det kommer till diskussioner om vem som är den bäste basketspelaren genom tiderna.

Men att Michael Jordan ville aktualisera hur framgångsrika han och Bulls var (sex NBA-titlar på åtta år) håller Jason Hehir inte med om.

– Nej, det är inte riktigt. Han ville vänta tills han kände att tidpunkten var den rätta. Och tajmingen passade i och med att LeBron vann sin tredje titel, säger regissören till NTB.

"Som en öppen bok"

En starkt bidragande orsak till att "The Last Dance" kritikerrosats är, enligt Jason Hehir, Michael Jordans uppriktighet.

– När vi träffades första gången sade Jordan att "allt du frågar mig om ska jag svara ärligt på".

Vid tre tillfällen, från juni 2018 till december 2019, intervjuade Hehir basketlegendaren i totalt sju timmar för att få färska klipp till de drygt 20 år gamla bilderna.

– Han var som en öppen bok. Det hjälpte mig väldigt, säger Hehir.

Dokumentärserien, som visas på Netflix och ESPN, kryddas med inspel från de tidigare amerikanska presidenterna Bill Clinton och Barack Obama.

– Michael och hans team hjälpte oss med att få intervjuer med Clinton och Obama. De skrev brev där de berättade om processen. Både Clinton och Obama är väldigt upptagna och det största problemet var att få tid med dem, men det klarade vi, säger Hehir.

The Last Dance sänds i tio avsnitt om vardera 50 minuter.

Chicago Bulls senaste NBA-titel kom just 1998. Efter den säsongen splittrades laget. Coachen Phil Jackson slutade, Michael Jordan lade av, Scottie Pippen, Dennis Rodman, Luc Longley, Steve Kerr, Scott Burrell och Jud Buechler gick till andra klubbar.