Jonna Sundling inleder stafetten för Sverige

Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson. Det är laget som ska försvara det svenska VM-guldet i stafett.
– Mitt drömscenario är att jag kommer in på upploppet och vinkar till papp-publiken, först såklart, säger avslutaren Frida Karlsson.

ANNONS
|

De svenska damerna har ett VM-guld i stafett att försvara. I Seefeld för två år sedan var det Stina Nilsson som spurtade hem guldet till Sverige efter att Ebba Andersson, Frida Karlsson och Charlotte Kalla åkt de tidigare sträckorna.

Karlsson, Andersson och Kalla har även den här gången varit givna i det svenska laget efter prestationerna tidigare under VM, men frågan har varit vem som får den sista platsen; dubbla VM-guldmedaljören Jonna Sundling, sprintstafettdrottningen Maja Dahlqvist, förhandstippade Linn Svahn eller Emma Ribom som fick köra skiathlonen?

– Det här är den svåraste uttagningen som jag har varit med om. Vi har så många alternativ, truppen är bred och vi skulle kunna ställa upp på olika sätt, säger landslagschefen Anders Byström på landslagets pressträff.

ANNONS

Valet föll på Jonna Sundling.

– Vi har suttit hela natten och blandat korten, och landat på bra alternativ tycker vi, säger Byström.

– Det känns väldigt kul och det är en ära att få en sträcka. Jag vill åka och det känns jättekul att jag fick frågan och förtroendet, säger Sundling.

Sundling, med två VM-guld från tidigare i mästerskapet, inleder för Sverige och växlar över till Charlotte Kalla på den andra klassiska sträckan. Ebba Andersson kör sträcka tre, den första fristilssträckan, och Frida Karlsson avslutar för Sverige.

– Jag känner mig trygg i att få en klassisk sträcka, säger Sundling som har chans på ett tredje VM-guld.

LÄS MER:Sundling kan bli historisk – jagar Gunde

Andersson ställs mot Johaug

Samtidigt som Sverige presenterade sitt lag offentliggjorde den största konkurrenten Norge sitt. Tiril Udnes Weng inleder, följt av Heidi Weng och giganten Therese Johaug och avslutar gör talangen Helene Marie Fossesholm.

Det innebär att Ebba Andersson, som två gånger i mästerskapet fått se sig besegrad av Therese Johaug, ställs mot den norska skiddrottningen på den viktiga tredjesträckan.

– Oavsett och det är Therese eller någon annan så är jag lika peppad på att ta mig an den uppgiften och åka så fort jag kan imorgon. Det är en tuff utmaning men jag gillar att utmana mig själv, säger Ebba Andersson som menar att Norge är favoriter i stafetten, trots att Sverige är regerande mästare.

ANNONS

– Vi har aldrig varit bättre. Men vi behöver fortfarande leverera suveräna prestationer och vara på topp imorgon, säger Charlotte Kalla, som varit med och skrivit svensk stafetthistoria flera gånger tidigare.

För Frida Karlsson, som redan fått med sig två silvermedaljer från VM, blir det premiär som avslutare.

– Jag har aldrig åkt en sistasträcka förut, jag känner mig laddad. Jag hoppas jag får gå ut först men jag gillar alla utgångslägen, säger hon och fortsätter:

– Jag känner mig trygg i min spurt men det ska ju göras upp om det imorgon. Mitt drömscenario är att jag kommer in på upploppet och vinkar till papp-publiken, först såklart.

Stafetten körs kl 13.15 på torsdagen och sänds i SVT.

LÄS MER:Guide: Allt inför skid-VM i Oberstdorf

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS