Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Jonas Björkman om tuffa tiden mitt i karriären

Jonas Björkman tillhör en av svensk tennis mest framgångsrika. Men allt var inte bara guld och gröna skogar under karriären. Nu berättar den förre dubbelspecialisten om hur han kraschade mentalt och fysiskt när allt gick som bäst.
– Jag ville inte vara ute. Det kändes bara obehagligt att ha press, säger han till Sportexpressen.

Han radade upp dubbeltitlar och tillhörde i perioder även den absoluta världstoppen i singel. Men trots framgångarna var inte allt bara uppåt för Jonas Björkman under tenniskarriären. I en längre intervju med Sportexpressen berättar han om hur han efter succéåret 1997, då det mesta stämde på tennisbanan, gick in i väggen.

– Jag hade spelat 155 matcher under det året, och efter det vilade jag bara tre veckor innan jag direkt drog till Australien. Jag kände att jag var ostoppbar.

– Sedan blev det mars, och jag kom knappt upp ur sängen. Jag hade gått in i väggen.

Han säger att kroppen tydligt hade sagt ifrån. Varningssignalerna fanns där – men han valde att bara köra på.

Björkman: ”Kändes obehagligt”

– Jag åkte på halsfluss efter halsfluss. Jag hade behövt stanna upp och ta mer ledigt för att skaffa en grund att bygga upp kroppen igen. I stället blev det en jakt att komma tillbaka och då blev det också en stress.

Till slut började också resultaten dala.

– Jag kommer ihåg att vi spelade någon Davis Cup-match den sommaren och jag ville inte ens spela. Jag ville inte vara ute. Det kändes bara obehagligt att ha press.

Efter en tid valde Björkman att ta hjälp av idrottspsykologen Johan Plate. Något han i efterhand säger att han är väldigt tacksam för, och något som hjälpte honom mycket.

Som bäst i karriären var Jonas Björkman världsetta i dubbel och fyra i singel. Smålänningen tog hela nio Grand Slam-titlar i dubbel och spelade 15 Grand Slam-finaler i samma spelform.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.