Martin Johnsrud Sundby vann femmilen i Holmenkollen.
Martin Johnsrud Sundby vann femmilen i Holmenkollen.

Guldlöse Johnsrud Sundby vann igen

Det blev inget individuellt VM-guld – men i världscupen dominerar Martin Johnsrud Sundby. Norrmannen vann en tuff femmilsduell mot Iivo Niskanen i Holmenkollen

ANNONS
|

Martin Johnsrud Sundby lyckades inte vinna sitt första individuella VM-guld i Lahtis.

I världscupen går det bättre. Den norska storstjärnan – som sedan tidigare hade säkrat segern i totalcupen – vann den i dubbel bemärkelse klassiska femmilen på hemmaplan i Holmenkollen. Loppet utvecklades till en duell mellan Sundby och finländaren Iivo Niskanen, VM-guldmedaljör på 15 kilometer i klassisk stil i Lahtis.

Niskanen valde att avstå den första möjligheten att byta skidor efter en tredjedel av loppet och var som mest nära 20 sekunder före förföljarna. Johnsrud Sundby var den ende som lyckades jaga i kapp och i nära tre mil duellerade han sedan med finländaren.

ANNONS

"Legendariskt stentuff"

Det avgörande rycket kom med lite mer än tre kilometer kvar och i mål var Johnsrud Sundby tio sekunder före Niskanen.

- Femmilen i Holmenkollen är legendariskt stentuff. Det betyder mycket att vinna här men jag hade allra helst vunnit för sex dagar sedan (femmilen i Lahtis-VM, då han blev femma ), sade norrmannen till SVT.

Niskanen vilade från VM-femmilen, som avgjordes i fri stil, och tyckte att han återhämtat sig bra efter succén i Lahtis – men kunde inte svara när Johnsrud Sundby skruvade upp tempot.

- Jag stängde av telefonen (efter VM-guldet på 15 kilometer). Jag är i bra form men fick kramp och hade ingen chans mot Martin i slutet, sade finländaren.

"Kände mig pigg"

Jens Burman blev bäste svensk i sin andra stora femmil efter VM-starten i Finland, drygt tre och en halv minut bakom Johnsrud Sundby. Han var med i tätgruppen fram till strax före skidbytet efter 16,7 kilometer.

ANNONS

- Jag kände mig pigg men in mot skidbytet upptäckte jag att skidorna inte hängde med utför. Det var ett bra lopp för min del, sade Burman.

Emil Jönsson körde in på 19:e plats, Martin Johansson blev 21:a, Daniel Richardsson 24:a och Björn Sandström 42:a. Simon Andersson bröt loppet.

TT

ANNONS