John Whitaker och Milton vann världscupfinalen i Scandinavium 1991

Är John Whitaker Gothenburg Horse Shows störste ryttare sedan starten 1977? Att han under årens lopp samlat på sig minst 17 Volvobilar tyder på det.
– Han har alltid haft en väldigt ödmjuk inställning till hästarna och varit en förebild, säger tävlingsledaren Tomas Torgerson.

ANNONS
|

Under mitten av 1970-talet växte ridsporten i Sverige, det byggdes ridskolor och skapades internationella tävlingar. Ryttaren Paul Schockemöhle tog med inspiration från alpina världscupen upp frågan om ridsporten också inte borde starta en världscup.

Så skedde med, start 1978.

Året innan genomfördes den första upplagan av Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Idén till tävlingen föddes av dåvarande Volvodirektören Pehr G Gyllenhammar och Scandinaviumchefen Bertil Rönnberg.

LÄS MER:När Sverige besegrade USA i Davis cup-final i Scandinavium 1984

Diskussionen handlade om det var möjligt att genomföra en ridtävling inne i Scandinavium – och om det fanns någon lokal förening som kunde förbarma sig över funktionärsrollen, det vill säga arbetskraften.

Det fanns det. Clarebergs Ridklubb åtog sig uppdraget.

ANNONS

Första världscuptävlingen gick i Scandinavium

Den stora utmaningen var osäkerheten kring underlaget. Aldrig tidigare hade det testats att lägga sand på is. Efter att ha trampat på några minor i en testtävling 1976 kläckte sotarmästare Sune Olsson det slutliga förslaget om presenning i botten, följt av byggtrall och sedan sand. Byggtrallen byttes senare mot frigolit innan fibersanden gjorde entré 2007.

Den allra första världscuptävlingen genomfördes i Scandinavium 1978.

Tomas Torgersen var med från starten och är tävlingsledare än i dag.

LÄS MER:Magnus Wislander om handbolls-EM i Scandinavium

Han pekar på några saker bakom det lyckade konceptet, som sedan starten lockat över tre miljoner besökare.

– Den enskilt viktigaste faktorn var att publiken kom från start. Det handlade om igenkänning och att följa med i tiden. Vi har gjort våra felgrepp, bland annat när vi höll fast vid maskeradhoppningen lite för länge. En dag blev det inaktuellt. Till slut fick vi muta ryttarna att vara med, säger Tomas Torgersen.

Hugo Simon och John Whitaker var de stora profilerna

Även Volvos mångåriga huvudsponsorskap med Pehr G Gyllenhammars goda minne var betydelsefullt, inte bara för tävlingarna i Göteborg utan för hela världscupen.

Bland profilerna genom åren, där förstås även Hugo Simon sticker ut, märks kanske framför allt John Whitaker.

John Whitaker

Ålder: 65 år.

Meriter: Fyra EM-guld, två VM-silver, två OS-silver, två totalsegrar i världscupen (1990 och 1991).

Kända hästar: Ryan’s Son, Milton, Peppermill.

Landslag: Med i det brittiska hopplandslaget i 31 år.

Aktuell: Stor profil i Gothenburg Horse Show sedan 1979 i Scandinavium, som fyller 50 år 2021.

Engelsmannen var bara 23 år när han 1979 slutade femma med Ryan’s Son i Scandinaviums allra första världscupfinal. Främst är John Whitaker ihågkommen för insatserna med hoppfenomenet Milton, med vilken han vann världscupfinalen 1991 och Göteborg Trophy både 1987 och 1990.

ANNONS

LÄS MER:Waldners hyllning till Göteborg – 28 år efter VM-guldet

– Jag tror inte att han insåg hur skicklig han var i början. Han har alltid haft en väldigt ödmjuk inställning till hästarna och alltid varit en förebild, säger Tomas Torgerson.

Dessutom har John Whitaker haft en sällsynt förmåga att behålla sina hästar länge.

– Han har använt dem lagom mycket. För mig är det den viktigaste delen av sporten, att kunna anpassa sig, säger han.

Milton och John Whitaker trivdes bra ihop

Tomas Torgersen använder ett citat från Eurosport ridsportexpert David Broome för att förklara samspelet mellan John Whitaker och Milton, som gick bort 1999.

– Alla säger att John skulle vara tacksam som fick Milton, jag skulle vilja säga att Milton var minst lika lycklig som fick John Whitaker.

Det säger en del om John Whitakers storhet. Under karriären vann den brittiske ryttaren som föddes i Huddersfield 1955 mer än 20 OS-, VM- och EM-medaljer, däribland ett individuellt EM-guld från 1989.

Bland många minnen från John Whitakers alla tävlingar i Göteborg pekar Tomas Torgerson på tiden med Ryan’s Son.

– Det var hans bästa häst då och sparkade rätt mycket bakåt. SVT:s kommentator Anders Gernandt skrattade alltid åt det på TV-sändningen. John rörde aldrig en min, även om hästen sprattlade under honom. Han stack ut lite och blev därmed publikens ryttare väldigt snabbt, säger Tomas Torgerson.

ANNONS

Han lyfter fram ytterligare en sak om John Whitaker.

– Han har en stil och teknik som har kunnat följa med samtidigt som sporten har utvecklats. Han har alltid varit en ambassadör för ”good horsemanship”.

En pikant ”detalj” är att Volvo under åren delade ut en bil till bästa ryttare. John Whitaker har enligt Tomas Torgersen samlat på sig minst 17 Volvobilar.

LÄS MER:Patrik Carnbäck avslutade karriären med ett SM-guld för Frölunda i Scandinavium

Publikrekordet på Gothenburg Horse Show är 82 000

– Han har vunnit allt, säger Tomas Torgersen.

Längs resan har de svenska prestationerna på hög nivå blivit fler.

– När Malin Baryard 1996 vann lärde hon de svenska ryttarna att vinna, säger Tomas Torgersen.

Gothenburg Horse Show

Gothenburg Horse Show är en årlig internationell hästtävling som har hållits i Scandinavium sedan 1977. Sedan 1978 har tävlingen varit en deltävling i världscupen i hästhoppning. Världscupfinalen har hållits i Scandinavium vid 13 tillfällen. Tävlingarna har även hyst dressyr, första gången 1992. 2002 arrangerades världscupfinalen i körning.

Publikrekordet är från 2016 då 82 000 personer besökte hästshowen under påsken.

Det turistiska inflödet när evenemanget pågår är mellan 80 och 130 miljoner kronor.

2021 genomförs tävlingen 31 mars till 4 april, dock utan publik på plats på grund av den pågående coronapandemin.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS