Johaugs ilska: "Jag förstår inte"

Therese Johaug ska stängas av i 14 månader, anser Antidopning Norge. Något som överraskar den norska skidstjärnan. – Jag förstår inte, säger hon till NTB.

ANNONS
|

Den 28-åriga skidstjärnan väntar fortfarande på sin slutgiltiga dopningsdom efter att hon testat positivt för clostebol, en anabol steroid hon ska ha fått i sig genom en läppsalva. Domen väntas komma efter nyår men under tisdagen går Antidopning Norge ut och kräver att Johaug stängs av i 14 månader. Något som innebär att hon skulle missa VM i finska Lahtis men kunna få tävla på OS i Pyeongchang som börjar 9 februari 2018.

Beskedet från Antidopning Norge förvånar Johaug rejält.

– Jag är väldigt glad över att påtalsnämnden tror på det jag har sagt. Men jag förstår inte att det som skett kan ligga till grund för en avstängning på 14 månader, säger hon till NTB.

ANNONS

I ett pressmeddelande framgår det att Johaug och hennes team har påtalat tydligt att hon fick i sig läkemedlet genom en läkare. Nämligen landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen som avgick direkt efter att skandalen blev offentlig.

– Jag får säga som min gamla mor lärde mig. Ett par saker måste du veta, om du gör fel så erkänn att du har gjort fel och gå vidare. Det är otänkbart att hon medvetet skulle använda ett preparat som hon visste fanns på en dopinglista, sa Bendiksen då.

Nu har Johaug tre veckor på sig att bemöta förslaget. Den slutgiltiga domen tas av Norges idrottsförbund.

ANNONS