Therese Johaug utklassningsvann Lysebotn Opp.
Therese Johaug utklassningsvann Lysebotn Opp.

Johaug tillbaka – då krossade hon Kalla

Therese Johaug är tillbaka efter dopningsavstängningen. Då visade hon storform direkt. Trots en bruten stav krossade hon resten av startfältet i rullskidtävlingen Lysebotn Opp och satte nytt banrekord.

ANNONS
|

Den norska skidstjärnan gjorde sin första internationella tävling, under Blinkfestivalen utanför Stavanger, sedan hon kom tillbaka från den 18 månader långa dopningsavstängningen som gjorde att hon missade både VM i Lahtis förra året och OS i Pyeongchang i år.

Bröt staven

Väl tillbaka vann hon i överlägsen stil, trots stavbrott tidigt i loppet.

- Jag hade otur i starten när jag bröt staven. Men jag tror att jag fick energi av det. Och när jag fick en lucka sedan så tänkte jag att det bara var att köra på, sade Johaug till VG.

ANNONS

Johaug var en minut och 47 sekunder före Charlotte Kalla som slutade tvåa och ytterligare fyra sekunder före Ebba Andersson på tredje plats.

- Det är bara att gratulera och imponeras och inspireras av henne. Jag är väldigt glad att hon är tillbaka, sade Kalla till VG.

Blir svår

Inför loppet hade Kalla inga större förhoppningar om att haka på i norskans tuffa tempo.

- Det är ju otroligt starkt det hon gör i dag, definitivt. Men det är bara början på augusti och några månader igen där jag ska göra ett gott jobb med de andra svenskorna i laget. Men Therese blir svår, sade Kalla.

Johaug vann loppet över 7,5 kilometer på tiden 31.46, vilket var nytt banrekord. Kalla vann loppet i fjol i den norska stjärnans frånvaro.

ANNONS

Det här var första gången som Johaug och Kalla ställdes mot varandra i en tävling sedan norskans dopningsavstängning hävdes i april.

TT

Fakta: Johaugs avstängning

4 september 2016: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår.

19 oktober: Johaug stängs under utredning av i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

16 december: Antidoping Norge förlänger Johaugs utredningsavstängning med två månader till den 19 februari 2017.

10 februari 2017: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016.

15 februari: Johaug tänker inte överklaga domen. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

7 mars: Fis tar ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

22 augusti: Cas förlänger Johaugs avstängning till 18 månader.

18 april 2018. Dopningsavstängningen löper ut. Johaug har missat två tävlingssäsonger inklusive VM i Lahti och OS i Pyeongchang.

2 augusti: Johaug gör sin första internationella tävling när hon vinner rullskidtävlingen Lysebotn Opp före Charlotte Kalla.

ANNONS