Johaug stängs av i två månader

Den norska skidstjärnan Therese Johaug stängs av i två månader för dopning, uppger NTB. – Anledningen är att åtalsnämnden är av den uppfattningen att idrottaren inte anses kan ha handlat utan skuld, säger åtalsnämndens ordförande Anstein Gjengedal i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Therese Johaug har åkt dit för dopning. Detta då hon efter att ha använt en läppsalva som innehöll den förbjudna clostebol. En salva hon fick av den norske landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen – Bendiksen avgick senare från landslaget och kan komma att stämmas av Johaug om hon får en fällande dom om ett par veckor.

I väntan på den domen har nu hon stängts av i två månader, enligt NTB.

– Bakgrunden är att åtalsnämnden är av den uppfattningen att utövaren inte kan sägas ha uppträtt utan skuld, säger Anstein Gjengedal, chef för åtalsnämnden i ett pressmeddelande.

På själva förpackningen av salvan finns det en stor och tydlig markering som visar att ämnet är dopingklassat. Hon ska även ha missat ännu en varningssymbol i bipackssedeln.Johaugs advokat avslöjade att hon hade hela förpackningen och därmed borde ha sett symbolen som visar att salvan är dopingklassad.

ANNONS

Avstängningen som hon nu har fått är inte den "riktiga" domen utan en två månader lång avstängning då ärendet fortfarande är under utredning. Den riktiga domen kommer om ett par veckor men avstängningen som Johaug nu fått innebär att hon missar världscupspremiären i slutet av november.

– Åtalsnämnden har beslutat att det ska öppnas en sak för ett möjligt brott på regelverket. Nu kommer administrationen på Antidoping Norge värdera det här närmare innan saken läggs fram för åtalsnämnden för en ny värdering, säger Gjengedal.

Therese Johaug har inte själv uttalat sig om avstängningen. Men hennes agent Christian B Hjort säger till NRK.

– Therese tycker det är jobbigt, självklart.

Den norska åtalsnämnden skriver om sitt beslut:Therese Johaug suspenderes frem til 18.12.2016, eller til tidspunkt for domsavsigelse dersom dette tidspunktet kommer før”.

Johaug-skandalen – detta har hänt

4 september: Therese Johaug är på träningsläger i Italien. Den norska stjärnan har problem med brända läppar och får en salva – Trofodermin av landslagets läkare Fredrik S Bendiksen.

16 september: Therese Johaug dopingtestas.

4 oktober: Antidoping Norge informerar Johaug om att hon testats positivt för den anabola steroiden clostebol.

13 oktober: Dopingfallet blir offentligt. Johaug hävdar att hon är oskyldig. Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår med omedelbar verkan.

13 oktober-19 oktober: Flera nya uppgifter avslöjas. Förpackningen av salvan hade en tydlig varning för att salvan var dopingklassad. Även bipackssedeln varnade för doping. Johaug skyller på att hon slängde förpackningen direkt.

Från den tårfyllda presskonferensen har Johaug hållit sig undan från uppmärksamheten. Den norska stjärnan har spenderat den mesta tiden i sin lägenhet i Holmenkollen där hon knappt gått utanför dörren.

ANNONS