Frida Karlsson och Therese Johaug.
Frida Karlsson och Therese Johaug. Bild: Bildbyrån

Johaug om pressen på Karlsson: ”Synd om Frida”

Frida Karlsson, 20, var långtifrån segrande Therese Johaug, 31, i lördagens lopp över tio kilometer klassisk stil. Besvikelsen var stor hos svenskan – som fick stöd av segraren.
– Jag tror att alla runtomkring måste skruva ner sina förväntningar, säger Johaug.

ANNONS
|

Det var en tung svenskdag i finska Ruka under lördagen. Damerna inledde dagen med tio kilometer klassisk stil. Segrare blev norska Therese Johaug som dominerade loppet. På elfte plats ungefär en minut efter Johaug åkte Frida Karlsson in som bästa svensk.

Och Karlsson var väldigt besviken efter målgången.

– Jag tror att jag är för spänd i dag och slösar mycket energi, slösar mycket i åkningen, det tar ingenting i dag. Jag var förväntansfull och väldigt laddad att få gå ut. Det var favoritdistansen, klassisk åkning och en bana som borde passa mig, så... jag hade högre förväntningar än så här på mig i dag, sa Karlsson.

ANNONS

Jättetalangen Karlsson fyllde i somras 20 år. Hon ses av många som Sveriges stora framtid i skidspåret och förväntningarna är redan högt ställda.

Det är något som norska segrarinnan Therese Johaug fått uppleva själv och visade efter lördagens seger sitt medlidande för den svenska åkaren.

– Frida kommer tillbaka starkare. Det är jag 100 procent säker på. Jag tror att alla runtomkring måste skruva ner sina förväntningar, samtidigt som hon lägger mycket press på sig själv. Att tävla som junior och sedan gå över till senior är tufft. Det är ett väldigt stort steg. Hon gjorde det väldigt bra i VM i Seefeld, men hon kanske måste förvänta sig att det kommer att bli mer blandade resultat den här säsongen. Jag tycker synd om Frida, säger Johaug till Expressen.

ANNONS