Therese Johaug, kommunikationschefen i Norges skidförbund Espen Graff och den tidigare landslagsläkaren Fredrik Bendiksen. Arkivbild.
Therese Johaug, kommunikationschefen i Norges skidförbund Espen Graff och den tidigare landslagsläkaren Fredrik Bendiksen. Arkivbild.

Johaug om läkaren: Det är lika synd om honom

ANNONS
|

Therese Johaug svor sig helt fri från skuld när hon åkte dit för dopning förra året.

Landslagsläkaren Fredrik Bendiksen – som avgick direkt – tog i stället på sig ansvaret för att skidstjärnan fått i sig den förbjudna substansen clostebol, enligt honom och Johaug själv, genom att använda en läppsalva mot sönderbrända läppar.

Sedan domen föll (13 månaders avstängning) har Johaug inte pratat med läkaren – men säger att hon inte har något ont ord att säga om honom.

- Det är lika synd om honom som om mig, om man ska använda ordet synd. Det är bara ett tragiskt fall hela grejen. Det var ingen som hade någon avsikt med det ena eller det andra. Han har det tufft, han känner smärta. Jag känner med honom, säger Johaug till VG.

ANNONS

Efter att domen överklagats av det Internationella skidförbundet, Fis, kommer Johaug att ställas till svars på nytt när Idrottens skiljedomstol Cas ska avgöra frågan i sommar.

Men även efter att Cas sagt sitt kommer Johaug få leva med allt som hänt länge till.

- När det här är klart, så kommer det att komma upp igen och igen i framtiden. Det måste jag vara förberedd på. Det kommer inte att försvinna. Det gör det inte, säger hon.

TT-NTB

ANNONS