Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Therese Johaug möttes av en hel hop journalister och fotografer när hon landade i Kuusamo på fredagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johaug om hysterin: "Kul att folk bryr sig"

Therese Johaug har landat i Finland. Och redan när hon klev ut i ankomsthallen var det tydligt vem som är helgens mest eftertraktade person.

Det är inte varje dag som Finlands tionde största flygplats görs om till presskonferenslokal. Men när Therese Johaug landade i Kuusamo på fredagen, inför helgens världscuppremiär i Ruka, fick intresserade medier snällt samlas i ankomsthallen för att ställa sina frågor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag sällan mötts av så här mycket press här. Men det är härligt att folk bryr sig om mig och ser fram emot min comeback, säger Therese Johaug.

Intresset kring 30-åringen är enormt, av förklarliga skäl: söndagens 10-kilometerslopp blir Johaugs första i världscupen sedan säsongen 2015–2016 då hon totaldominerade hela vintern. Men 2016 slutade i moll då hon under hösten fastnade i ett dopningstest och hon stängdes senare av i 18 månader.

Imponerade i Norge

Efter att ha missat både VM 2017 och OS 2018 är hon nu tillbaka. Och hennes två segrar i förra helgens Norgepremiär imponerade rejält.

– Det är otroligt fint att vara tillbaka. Jag kände i Beitostølen att tävlingsglädjen fanns där, och det var det viktigaste svaret som jag fick i de två lopp som jag körde där. Och jag ser fram emot att köra i Kuusamo, säger Therese Johaug.

Frågan är hur friktionsfri återkomsten i världseliten blir. En del tror att den finländska publiken kommer att ge henne ett kyligt välkomnande. Det tror dock inte den finländska publiken.

Laina Haataja säljer mat i ett av stånden på Rukas skidstadion i Kuusamo. Hon viftar först bort den nyfallna snön från bordet framför sig, och sedan frågan om Johaug kan förvänta sig burop på söndag.

– Nej, nej, det tror jag verkligen inte. Hon är varmt välkommen hit. Det är bara tidningarna som skriver sådant där, de ser saker i svart och vitt, säger Laina Haataja.

"Hälften är nog negativa"

Sinikka och Heimo Mäkeläinen står lutade mot ett räcke och tittar på åkarna som kör ett förmiddagspass inför helgens tävlingar. De har tagit sig från Riihimäki i södra Finland för att följa världscupen, men har inte åkt närmare 80 mil för att bua ut Therese Johaug.

– Nej, självklart inte. Jag kommer inte att göra något sådant. Hon är välkommen hit, hon har sonat sitt straff och så är det med det. Och nog har väl finländska åkare också betett sig korkat, så vi borde verkligen ha lite förståelse, säger Sinikka Mäkeläinen, och minns den stora dopningsskandalen under hemma-VM 2001 när sex finländska landslagsåkare fälldes för dopning.

Marko Äikäs från Vanda norr om Helsingfors tror att inställningen till Johaug kan skilja sig lite beroende på var man kommer ifrån.

– I mina ögon är hon välkommen, men det kan nog skilja lite i den finländska publiken. Nu är vi i princip i finländska Lappland, och medan vi i södra delen av landet har ett hav mellan oss och Sverige och Norge, så är det bara 20–30 kilometer till gränsen härifrån. Man kanske ser lite annorlunda på det här. Det är svårt att säga hur resten av publiken ser på det, men om jag skulle gissa så tror jag att ungefär hälften ser negativt på att hon är här, säger Marko Äikäs.

Inte orolig

Therese Johaug sade redan förra helgen att hon är förberedd på både det ena och det andra när det gäller mottagandet. Men särskilt orolig verkar hon inte vara.

– Jag har egentligen först och främst bara tänkt att jag är glad att få komma hit. Jag vet att det är mycket uppmärksamhet runt mig, men det försöker jag se som något positivt, att folk bara är glada att jag är tillbaka. Och jag vet själv vad jag har gjort, och vad jag står för, och jag har alla mina närmaste där och stöttar mig, säger Therese Johaug.