Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johaug nöjd med Cas-förhör

Blir det något OS eller inte? Mycket hänger på hur den dopningsavstängda norska skidstjärnan Therese Johaugs förhör i idrottens skiljedomstol, Cas, kommer att bedömas.

Det var i oktober förra året som det blev offentligt att Johaug testat positivt för den anabola steroiden clostebol, ett otillåtet preparat som Johaug enligt egen uppgift ska ha fått i sig i samband med behandling av sina sönderbrända läppar.

I februari i år dömdes den 13-faldiga OS- och VM-medaljören till 13 månaders avstängning, något som skulle innebära att hon blir fri att tävla tre månader före vinter-OS i Pyeongchang.

Internationella skidförbundet, Fis, var emellertid inte nöjt med den domen utan överlagade till idrottens skiljedomstol.

"Bra atmosfär"

Tisdagens förhör hölls i två omgångar. Efteråt var Johaug tillfreds med sina förklaringar.

- Först och främst är jag glad för att jag är klar med det här. Det var tufft att ta allt en gång till men samtidigt blev det en fin upplevelse. Det var en bra atmosfär. Nu kan jag se framåt och fokusera på idrotten, sade Johaug.

Domen kan dröja upp till sex veckor.

- Jag har väntat i åtta månader. Även om jag måste vänta i sex veckor till kommer det att gå fort. Nu ska jag lägga tiden på familj och vänner, sade Johaug.

"Inga överraskningar"

Johaug hoppas bli helt frikänd och har liksom Fis överklagat det ursprungliga straffet. Hennes juridiska ombud Christian B Hjort ser fram emot Cas dom.

- Vi är spända på resultatet och på hur Cas-panelen värderar saken, sade han.

Hjort tyckte att förhören genomfördes enligt förväntningarna.

- Det var egentligen inga överraskningar, sade han.

Norges tidigare landslagsläkare Fredrik S Bendiksen, som tog på sig skulden för det inträffade, var på plats under förhören och ska också ha varit nöjd med sitt vittnesmål.

- Jag är glad för att Fredrik kom ned hit och vittnade, sade Johaug.