Therese Johaug. Arkivbild.

Johaug nästan minuten före i skiathlon

|

Det spelade ingen roll att hon körde sitt första skiathlonlopp för säsongen. Therese Johaug var lika överlägsen som i alla andra distanslopp hon kört. Den norska skiddrottningen vann 15-kilometersloppet i de norska mästerskapen med 56 sekunder före Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Kari Øyre Slind blev trea, 1,25 sekunder efter Johaug.

Johaug tog ledningen direkt och släppte sedan aldrig taget om förstaplatsen. Hon hade 45 sekunders försprång vid skidbytet efter 7,5 kilometer.

Det var Johaugs andra guld i NM-tävlingarna i Meråker.

Även på herrsidan blev det ett andra guld i NM. Emil Iversen var dock inte lika överlägsen som Johaug, utan tog hem skiathlonloppet efter en spurtstrid. Sjur Røthe kom tvåa och Martin Johnsrud Sundby trea.

Alla skiathlonmedaljörer belönades med platser i VM-truppen. Ytterligare åkare ska tas ut, bland annat ska flera sprintåkare tas ut efter Lahtis-tävlingarna nästa helg. Finn-Hågen Krogh är en av dem som kämpar om en plats till VM i Seefeld som startar om två veckor.