Johaug kan stämma läkaren på mångmiljonbelopp

Therese Johaug anser sig vara oskyldig. Hon hävdar att hon fått i sig den förbjudna substansen av ett misstag. Istället kan hon nu kräva den norske lagläkaren på tio miljoner kronor, skriver VG.

ANNONS
|

Nyheten slog ner som en bomb. Therese Johaug hade fastnat i ett dopningstest med den förbjudna substansen clostebol. Ett preparat hon fått i sig via en läppsalva. På en presskonferens efteråt förklarade Johaug att hon inte visste om att läppsalvan innehöll det förbjudna preparatet.

– Jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken, sa hon då.

Det är ännu oklart hur lång avstängning hon får. Men den norske lagläkaren, Fredrik S. Bendiksen riskerar nu att åka på ett rejält straff för händelsen. Det var han som gav Johaug läppsalvan. Något som enligt norska VG nu kan göra att Johaug kan kräva Bendiksen på tio miljoner kronor.

ANNONS

– Om det kommer ett ersättningskrav är det naturligt att det faller på läkaren, säger Jan-Ove Færstad, docent vid juridiska universitetet i Bergen, till tidningen.

Johaug kan kräva det enorma beloppet då hon vid en fällande dom och avstängning kan gå miste om intäkter på tio miljoner kronor.

– Min första tanke direkt var att: ”Oj, här kan läkaren väldigt snabbt bli ersättningsansvarig”, säger Jan-Ove Færstad.

ANNONS