Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JON OLAV NESVOLD
Bild: JON OLAV NESVOLD

Johaug öppnar för friidrotts-EM: "Man ska aldrig säga aldrig"

I de norska mästerskapen var Therese Johaug överlägsen på 10 000 meter. Nu öppnar skidstjärnan för att delta i friidrotts-EM 2020.
– Passar det in i mitt träningsschema, så ja. Då har jag lust att vara med, säger hon till NRK.

När skiddrottningen Therese Johaug under söndagen deltog i 10 000 meter i norska mästerskapen krossade hon allt motstånd. Johaugs tid 32.20,87 var två minuter och 27 sekunder snabbare än tvåan och gör Johaug till den femte snabbaste norskan genom tiderna.

– Det var otroligt roligt att springa och ta ut sig. Jag hade hoppats på att slå mitt personbästa och det gjorde jag, säger Johaug till NRK.

Johaug sprang en halv minut från VM-gränsen till världsmästerskapen i Qatar men kvalgränsen till EM förra året klarade hon.

– Det hade varit kul att testa. Men då måste man förbereda sig lite mer än jag gjort nu. Men det var kul att klara EM-kvalgränsen. Jag kanske inte har tänkt på det direkt förrän nu, men man ska aldrig säga aldrig, säger hon.

32.20,87 hade stått sig bra i EM i fjol då det endast är sekunden sämre än tiden som gav Meraf Bahta EM-brons 2018.

– Passar det in i mitt träningsschema, så ja. Då har jag lust att vara med, säger hon.

Norska skidförbundet vill gärna se Johaug tävla i EM.

– Det är jättekul om hon vill tävla i friidrott. Hon är ju ett fitnessfenomen. Hon har kvaliteter, säger Erlend Slokvik, sportchef på förbundet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.