Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: DANIEL ERIKSSON
Bild: DANIEL ERIKSSON

Johansson Norgren vann Vasaloppet överlägset

Britta Johansson Norgren vann Vasaloppet överlägset – nästan fyra minuter före tvåan Lina Korsgren.

Hennes segerryck kom redan efter 18 kilometer, då hon fick hjälp av samma norska herrar som fixade segern åt Tore Bjørseth Berdal.

– Jag är så trött och så nöjd eftersom jag fick så bra utdelning på mitt jobb. Det här är en av mina större segrar, säger Britta Johansson Norgren.

Detta var annars slutet på en vecka som varit fylld av tvivel och ångest.

– Jag fick en förkylning efter Tjejvasan som gjorde mig orolig. Den tog ändå inte riktigt på kroppen. I går upptäckte dessutom att pulsen blev onormalt hög. Då var det inte roligt. Jag blev osäker och jättenervös.

Norsk draghjälp

Men Johansson Norgren kom till start och det var dukat för en duell mot fjolårsvinnaren Lina Korsgren.

Efter 18 kilometer avgjorde Britta Johansson Norgren i praktiken loppet genom att sätta in en stöt som inte många damer klarar av.

Hon hängde på norska herråkare.

– Det var faktiskt killarna i Team Koteng (som senare hjälpte Tore Bjørseth Berdal) som höjde tempot. De ville fram och då började det hända saker. Jag jobbade mig framåt och kom ganska långt fram i herrklungan. Det var ett långt led där jag fick en ganska bra position.

Britta Johansson Norgren hade kopplat grepp om segern i damklassen och Lina Korsgren och Katerina Smutna var distanserade med flera minuter efter halva loppet.

Oroligt

Men vid Oxberg blev det allvarligt för Johansson Norgren, som kom in i en oroande schackning.

– Jag blev riktigt trött och började titta bakåt. Samtidigt hade ledarna svårt att ge mig tider.

Vid Hökberg minskade avståndet till de jagande damerna till 2.50.

– Jag hörde att de började ta in på mig. Därför försökte jag köra allt jag kunde. Men det var inte förrän på upploppet som jag kände mig säker på att vinna. Den här kommer jag att ta med mg resten av livet, säger hon.

Hon vann med 3.47 före Lina Korsgren, som missade rycket av Britta Johansson Norgren.

– Jag tappade bort Britta, vilket lätt händer i Vasaloppet. Det var genom speakern i Risberg som jag förstod att hon var före och att jag missat när hon stack. Då förstod jag att detta skulle bli svårt att ta i kapp, säger Korsgren och fortsätter:

– Jag är ändå mycket nöjd med mitt lopp. Detta är ju en av de bästa placeringar jag haft i Vasaloppet. Men idag var Britta för bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.