Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Johansson träningskör på banan inför cykelcrosstävlingen i Stockholm.

Johansson ger cykelcross stjärnglans

Tajta svängar, svåra passager och snabba backar. Kungliga Djurgården har förvandlas till en actionfylld cykelcrossbana. Här ska Emma Johansson visa upp sig i den internationella tävlingen.

Längst ut på Djurgården i Stockholm är förberedelserna nästan klara. Banan är satt – nu väntar tävlingsledningen bara på lite regn.

- Det blir lerigare då, och så ska det vara, säger förbundskapten Hans Mård när han visar de branta backarna och de tvära svängarna.

Liknar mountainbike

Här ska den internationella tävlingen i cykelcross avgöras under lördagen. Grenen som kan liknas vid mountainbike, fast där banan är kortare och enklare. Cyklarna är lite annorlunda och åskådarna kommer se cyklisterna under större delen av den timmeslånga tävlingen, det hela är mer publikfriande.

- Starten går, sedan är det full gas hela vägen, säger Mård.

Johansson går för segern

En av de startande är Emma Johansson. Nyss hemkommen från landsvägs-VM i Qatar, och med sommaren OS-silver i färskt minne, är hon tävlingens självklara mittpunkt. I damklassen får hon konkurrens av framförallt Ida Jansson, juniorvärldsmästare i mountainbike.

- Det är jättekul att få leka lite. Det är lek med lite allvar. Tävling är alltid tävling, men det är en annan gren. Jag ska ge Ida en match, så får vi se hur långt det räcker, säger Johansson.

- Cykla kan jag. Men det blir lite med tekniska. Det är lite ovant. För varje varv jag kör blir jag mer varm i kläderna.

Tävlingen kan bli en av de sista i Johanssons framgångsrika karriär. Hon ska vara med i SM i Eksjö i november, men vad som händer nästa år är inte klart.

- Jag har kontrakt med mitt stall nästa år och ska fortfarande vara med i laget. Jag kommer kanske köra lite andra typer av tävlingar, som cykelcross. Men det är inget som är bestämt. Jag vill lämna det väldigt öppet, vi får se vad som händer, säger Johansson.