Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gp sporten delar ut årets hederspris

Johanna Englund Nilsson vinnare av GP-sportens hederspris

Hon har spelat i damlaget så länge att hon blivit en lika självklar del av det som klubbemblemet, hon har tränat ett framgångsrikt ungdomslag och varit redo att rycka in varje gång det behövs – med sex egna barn att ta hand om samtidigt. Nu tilldelas Öckerö IF:s Johanna Englund Nilsson GP-sportens hederspris 2017.

Det blåser en isande kall vind från Kattegatt över Prästängens konstgräs. Drygt tjugo av damlagets spelare står samlade i en ring och spelar en boll mellan sig. Laget är bättre än på mycket länge, förutsättningarna likaså. Damerna spelar i division 2, har eget omklädningsrum, egna duschar och en stor ledarstab. Det har inte alltid varit så. Det har behövts en pådrivande kraft för att ge damerna samma möjlighet som herrarna här på Öckerö. Johanna Englund Nilsson har varit den kraften.

– Johanna har alltid ställt krav från damerna. Om det kommer ett rykte att herrarna har fått en ny klädsel så kommer hon och frågar om det stämmer och att de också vill ha det. Fast bara på ett positivt sätt, säger Öckerös ordförande Tommy Wallhult.

LÄS OCKSÅ: "Hon får mig att fundera över mina prioriteringar"

Hon fyller 42 under den här säsongen – men har inga planer på att sluta spela. Efter ungdomsåren på Hönö har Johanna Englund Nilsson varit ett ständigt återkommande ansikte på Öckerös fotbollsplaner.

– Jag älskar fotboll. Det är nästan så att det är viktigare nu att ha något än när man var ung. Då tog man det mer som en självklarhet. Nu är man själv mer en del i att det ska fungera, säger hon.

"Det ger mycket mer än vad det tar"

Förutom att vara klubbens målfarligaste anfallare har hon fram till i år tränat ett framgångsrikt pojklag, som varit bra både på planen och som representanter för föreningen utanför densamma. I flera år var hon dessutom tränare för en grupp gymnasieungdomar som ville träna extra fotboll på skoltid. Detta har hon kombinerat med att uppfostra sex egna barn – och vara jourfamilj för andra barn i behov av ett tryggt hem.

I hemmet mitt på ön står tårta och tända ljus uppdukat. Ett av många barnkalas har precis klarats av. Yngsta dottern Ines händer söker efter porslinstallrikarna på bordet framför Johanna Englund Nilsson. En van arm avstyr faran innan den uppstått.

LÄS OCKSÅ: Lika möjligheter gav Öckerö ett bättre damlag

Att kombinera en hög egen träningsdos med att ta hand om sex barn är en ekvation som för en utomstående kan tyckas omöjlig att lösa. Men Johanna Englund Nilsson har snarare sett de oräkneliga passen i blåst och regn som ett sätt att vara nära sina barn.

– Jag har själv tränat min son och min man tränar en av våra döttrar nu. Vi är nästan samlade där borta. Jag ser dem nästan mer på träningar än vad jag ser dem här hemma. Dessutom gör det mig till en bättre mamma att träna. Det ger mycket mer än vad det tar, säger hon.

Genom att ständigt förespråka vikten av att det satsas också på damlaget har Johanna Englund Nilsson med god hjälp av systern Josefine fått igenom stora förändringar för sin sektion de senaste åren. Bättre träningsmöjligheter och nytt omklädningsrum är bara några av förbättringarna som skett.

– Vi har jobbat mycket för det och nu har vi det, säger hon.

Vad gör att du har fortsatt engagera dig, både som spelare och föreningsmänniska?

– Jag tror det är att man kan påverka mycket. Jag ser att det finns potential i att bli bättre på allting och det tycker jag är roligt att få vara med och jobba för. Det ska bli mer likvärdigt mellan herrsidan och damsidan. Där finns alltid att jobba. på Jag tycker det är kul att förändra och vara en del av det. Det är mer jämställt nu och jag tror folk vet mer om damerna än vad vi tror. Det pratas nog en del.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.