Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Johanna, 42, tog priset i fjol – nu ska hon "satsa järnet"

Sexbarnsmamman som fått Öckerö IF att tänka jämställt vann GP-sportens hederspris förra året. – Många tyckte att det var stort, säger Johanna Englund Nilsson, 42, som fortsätter att satsa på sin karriär i division 2-laget.
Nu är det dags att nominera årets pristagare – hjälp oss att hitta den bästa kandidaten!

GP-sportens hederspris delas varje år ut till en ideell kraft som gjort det där lilla extra för sin idrott och sitt samhälle. 2018 var det Johanna Englund Nilsson, Öcekrö IF, som fick ta emot priset för sin engagemang i klubben – och på fritiden.

Englund Nilsson har själv spelat i damlaget hela sitt liv, varit med och coachat yngre spelare, och dessutom öppnat upp sitt hem för behövande barn. Det gjorde att GP:s jury föll för den målfarliga sexbarnsmamman – och priset väckte uppmärksamhet på öarna.

– Väldigt mycket! Jag trodde inte att folk skulle bry sig så mycket, men många tyckte att det var stort. GP är stort härute och alla var jätteimponerade. Och många hörde av sig efteråt, jag fick göra två reportage till efter att ni dragit igång den cirkusen, säger hon.

"Kommer inte ihåg sånt"

Hon har inga planer på att sluta spela. Damernas A-lag slutade på en imponerande andraplats i division 2, och Englund Nilsson fortsätter att spela, och göra mål.

– Men jag vet inte hur många jag gjorde, jag kommer inte ihåg sånt, säger hon och skrattar. Nu har vi fått en ny tränare och om han vill ha mig så kör jag. Jag tränar fyra, fem gånger i veckan och satsar järnet, säger hon.

Englund Nilsson har varit den drivande kraften som gjort Öckerö IF till en jämställd klubb. Och hon tror att GP-sportens hederspris blir ännu en morot att fortsätta den satsningen.

– Ja, de vågar nog inget annat. Ett av våra delmål är ju att vara Sveriges bästa klubb 2022 så de har mycket att jobba på. De är nog rädda för att inte vara rättvisa, och det är ju skitbra. Det borde vara en självklarhet i alla klubbar.

Öckerö IF ska bli bäst i Sverige?

– Ja, inte bara prestationsmässigt, utan just det här med jämställdhet och att det ska finnas en plattform för alla. Vi vill vara både en breddförening och en elitförberedande förening, och vi har nått långt. Men vi är inte där än.

Vem vill du nominera till GP-sportens hederspris? Skicka in ditt förslag till [email protected] senast den 17 mars.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.