Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: ERIK SIMANDER

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johan Olsson längdlandslagets nye tränare

Lars Selin har tackat för sig som tränarna för herrarnas skidlandslag och ny står det klart vem som tar efter. Nämligen skidlegendaren och dubble OS-guldmedaljören Johan Olsson.

Herrarnas framgångar under OS i Sydkorea lyste med sin frånvaro. Medaljerna blev noll och spelen det sämsta sedan 1994 i Lillehammer.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För en dryg månad sedan stod det även klart att tränaren Lars Selin lämnar sitt uppdrag som tränare på grund av familjeskäl.

Ansvaret tas nu över av skidlegendaren och dubble OS-guldmedaljören Johan Olsson.

– Min roll är först och främst att vara resurs på hemmaplan, att vara mycket delaktig i jobbet mellan lägren, upprätthålla kvalité och slipa på detaljer, säger han.

– Jag tror att vi har en trupp där många står vid dörren för att slå igenom riktigt stort, i kombination med etablerade åkare som redan är duktiga, säger Olsson.

Landslagschefen Rikard Grip motiverar beslutet att ta in legendaren som tränare för herrlandslaget:

– Vi ska utnyttja hans kunskaper och egenskaper och överföra dem till den nya generationen. Johan kommer att vara med och ha ett stort fokus på individerna i deras hemmamiljö.

"Känner till svensk skidåkning"

Olsson var ett av flera nya namn på tränarsidan i den nya landslagsorganisationen. Magnus Ingesson, Annika Zell och Stefan Thomson går in på damsidan medan Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo är nya ledare bland herrarna tillsammans med Olsson.

– De känner till svensk skidåkning väldigt väl, säger Grip.

Johan Olsson lade skidorna på hyllan 2017 och under sin långa karriär vann han totalt sex OS-medaljer (varav två guld) och åtta VM-medaljer (varav två guld).

Han har dessutom tilldelats Svenska dagbladets guldmedalj två gånger. Först 2010 som en del det av herrlandslaget som tog guld under stafetten under OS i Vancouver. Sen 2013 för sin insats på femmilen vid världsmästerskapen i Val di Fiemme.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.