Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Olsson är ny tränare i skidlandslaget och har redan kommit med idéer till förändringar.

Johan Olsson inför redan nyheter i landslaget

Johan Olsson har varit herrtränare i skidlandslaget i mindre än två månader. Två månader där han redan har hunnit börja förändra saker.

I maj presenterades Johan Olsson som herrtränare i skidlandslaget. Nu har han redan introducerat nyheter i träningsupplägget som berör hela laget.

- Klart jag har gjort saker, mer vill jag inte avslöja. Det är onödigt att avslöja för mycket, säger Johan Olsson, innan han sedan tystnar och ändå börjar berätta:

- Det handlar om att lägga upp träningspassen på ett nytt sätt. Jag har skrivit grundläggande regler för hur passen ska struktureras och sedan genomföras. Det är basstrukturer som jag tror på och som ska gälla hela säsongen.

Fler tester

Johan Olsson är i Torsby på landslagets träningsläger. Han tittar ofta i sin mobil som är fylld av filmer på herråkarna.

- En viktig uppgift för mig är att åka bredvid åkarna och filma. Sedan ska filmerna analyseras. Dessutom är jag bollplank åt de andra tränarna så de känner trygghet i kontakten med killarna, berättar Johan Olsson.

Här har han infört nyheter i laget enligt en filosofi som passat honom som aktiv:

- Åkarna ska kunna prestera på träning för att sedan kunna presentera på tävlingar. Det går inte att vänta ett halvår med att träna tävlingslikt för att sedan komma till tävling och tro att man kan åka fort. Därför vill jag att det ska bli fler personliga avstämningar och tester så åkarna hela tiden vet att de ligger i rätt fas med träningen. Samtidigt är det viktigt att killarna känner stor delaktighet och förstår poängen med träningen.

"Tålamod"

Johan Olsson kommer till ett herrlag med flera åkare som har långt till internationell toppnivå. Laget genomgår en stor generationsväxling, speciellt sedan Johan Olsson själv slutat, liksom Marcus Hellner.

- Därför gäller det att vi tränare hela tiden jobbar så att åkarna ska ha tålamod. Det tar tid att få ett internationellt genombrott och flera av killarna är under 25 år. Jag var 28 år när jag tog min första världscupseger. Detta med tålamod är något som jag försöker förklara för dem.