Johan Olsson: "Dags att göra något annat"

Beslutet har växt fram under en längre tid. Nu har Johan Olsson bestämt sig: Skidkarriären är över.

ANNONS
|

20 minuter innan det var dags för karriärens sista presskonferens i landslagströjan klev Johan Olsson in lokalen vid Norrmalmstorg i centrala Stockholm.

37-åringen, som bor i Sundsvall, hade under stora delar av dagen passat på att ta ett varv på stan, träffat en kompis och köpt med sig en lunchlåda upp till vännens kontor.

När han sedan mötte den samlade presskåren pratade han först runt ämnet. Sedan slog han slog fast:

- Jag slutar med skidåkning på elitnivå, sade han.

ANNONS

"Växt fram"

Beskedet var inte överraskande.

Olsson har de senaste åren haft stora skade- och sjukdomsproblem och efter VM i Lahtis antydde han att det kunde vara över. Drygt en månad senare var han redo att berätta om beslutet.

- Det är ett beslut som har växt fram under ganska lång tid. Det var inget lätt beslut att fatta, det sker inte över en natt, sade han.

- Men sedan en tid tillbaka har jag känt att när konsekvenserna, som jag och folk runt omkring måste ta för att jag gör en elitsatsning för att vara världens bästa skidåkare, blir större än glädjen att få komma till start, då är det dags att lägga av. Den kulmen nådde jag i år, det är dags att kliva av för att göra något annat.

TT: När bestämde du dig?

- Jag är 37 år gammal och tanken har funnits närvarande under många delar av året och till slut kommer man till en punkt där det inte är en självklarhet att man ska bedriva en elitsatsning inom idrott, sade han.

ANNONS

- Efter VM, när jag kom hem, kände jag att jag ville ta en paus och fundera över min skidåkning och min framtid. Då kändes det här som det rätta beslutet. Det var nog där jag cementerade beslutet.

"Blandade känslor"

TT: Hur är känslan efter ett sådant här beslut?

- Det är blandade känslor att lämna en sådan lång tid av sitt liv bakom sig. Det känns otroligt roligt men samtidigt lite skrämmande, och det kommer nog krävas lite mod att lämna den här härliga miljön med landslaget och tiden som elitidrottare, sade han.

- Det kommer kännas speciellt och jag tror man måste ha respekt för det, och en ödmjukhet. Jag kommer att sakna det ibland men samtidigt känns det väldigt skönt nu när många möjligheter öppnar sig framför mig; jag får mer tid till min familj och jag får större möjligheter att göra saker som jag har drömt om.

ANNONS

Satsar på klassikern

Olsson, som har 14 mästerskapsmedaljer, varav två VM- och lika många OS-guld, har befunnit sig i den här situationen tidigare. Efter VM-guldet i Falun 2015 slutade han i landslaget för att i stället fokusera på långlopp. Den satsningen blev dock förstörd av skador och sjukdomar, och förra året gjorde Olsson comeback i landslagsdressen.

Den här gången är dock tiden som elitskidåkare över, det är han helt säker på.

Samtidigt sade han att han inte kommer lämna idrotten helt: Nästa mål är att göra en Svensk klassiker.

- Jag tycker otroligt mycket om de här idrottsmonumenten i Sverige. Jag ska sätta mig på cykelsadeln i morgon, det måste jag göra om jag ska köra Vätternrundan i mitten av juni. Sedan bli det Vansbrosimningen, Lidingöloppet och Vasaloppet, sade han.

- Men träningen blir kanske mer på en rimlig nivå än förut.

ANNONS
TT

Fakta: Johan Olsson

Född: 19 mars 1980 i Skultuna.

Bor: Sundsvall.

Klubb: Stockvik.

OS-medaljer:

2006, Turin: Brons stafett.

2010, Vancouver: Guld stafett, brons skiathlon, brons 50 km (k).

2014, Sotji: Guld stafett, silver 15 km (k).

VM-medaljer:

2011, Oslo: Silver stafett.

2013, Val di Fiemme: Guld 50 km (k), silver 15 km (f), silver stafett.

2015, Falun: Guld 15 km (f), silver stafett, brons 50 km (k).

2016, Lahtis: Brons stafett.

Personliga utmärkelser i urval:

+ Har fått Bragdguldet två gånger: 2010 för OS-guldet i stafett (delat med Daniel Richardsson, Anders Södergren och Marcus Hellner) och 2013 för VM-guldet på femmilen i Val di Fiemme.

+ Årets manlige idrottare 2015.

Aktuell: Meddelade på en presskonferens i Stockholm att den aktiva karriären är över. Därmed blev VM i Lahtis hans sista stora mästerskap.

Fakta: Ögonblick Olsson minns

VM-guldet på femmilen i Val di Fiemme 2013

- Det betyder otroligt mycket för mig och det är väl min egen lilla juvel i karriären och mitt eget monument över vad jag har åstadkommit.

Första världscupsegern i Davos 2008

- Det var någonstans där som jag insåg att jag kunde bli en av de bästa.

VM-guldet på 15 km i Falun

- Att få vinna ett VM-guld på hemmaplan är en ynnest i en karriär.

Motgångarna

- En del av en elitkarriär är att man har motgångar. Det är det som bygger framgångar, då man analyserar och tar saker med sig för att försöka räta ut frågetecknen efter en motgång. De har varit viktiga i min karriär och det är ingenting som jag kanske inte har velat gå igenom, om man tittar i backspegeln. Det har format mina framgångar och skapat en revanschlust att stå som segrare igen.

ANNONS