Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johan Franzén under en av sina sista säsonger i NHL-karriären. Bild: JOEL MARKLUND

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Johan Franzén om livet efter hjärnskakningarna

Stanley Cup-mästare och VM-guldmedaljör – men en ishockeykarriär som slutade i moll. Nu berättar Johan Franzén, 39, om den kamp han för varje dag mot hjärnskakningssymptomen.
– Det är kolsvart. Ingen får komma i närheten av mig, säger den förre Detroit-spelaren till Expressen i en intervju.

Hjärnskakningsproblemen var ingen hemlighet under Johan Franzéns sista år som NHL-spelare, och allt fler röster vädjade för att han skulle ge upp karriären innan "den sista, förödande" hjärnskakningen skulle komma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Själv kände han att det redan var för sent.

– Det var de sista tre åren som det var som värst, kanske från 2012-13. Då började jag få hjärnskakningar för ingenting, men jag höll mycket hemligt. Jag kunde stanna efter bortamatcher på vägen hem i bilen och få panikattacker och sitta och lipa en timme vid sidan av vägen. Det var det ingen som visste om, säger Franzén till Expressen.

Franzén gav upp NHL-karriären 2015. Han förklarar att det inte längre är migränen som är jobbigast, även om den var ständigt närvarande till en början.

"Då tog jag mig knappt ur sängen"

– Det var bara första halvåret, efter den sista smällen. Då tog jag mig knappt ur sängen. Det är inte det jag är orolig för, de där vanliga dagarna när jag får lite migrän, utan det är de där svarta hålen när jag får utbrott – det som händer då är tråkigt. Och det händer fortfarande.

Ja, än i dag kan det skifta fort, förklarar den förre forwarden.

– Jag var på väg att avböja den här intervjun i förrgår kväll för då var jag nära att bryta ihop igen och då finns liksom inget. Det är kolsvart. Ingen får komma i närheten av mig. Jag skulle inte släppa in min mamma i mitt rum då, säger Franzén till Expressen.

Familjen har beslutat att flytta hem till Sverige, och bygger ett nytt hus i Linköping.

– Jag vill inte vara innanför de här väggarna. Det har varit så mycket ångest, panik och depression att jag vill ut, säger Johan Franzén till tidningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.