Joensuu Finlands stora hjälte

|

Matchklockan tickade ned. Den finska hemmapubliken, nöjd med Mikko Koivus sena kvittering, väntade på förlängningen.

Men i stället för ett fortsatt drama utbröt det stora jublet.

Jesse Joensuu hade avgjort – med nio sekunder kvar.

–Jag har aldrig gjort ett viktigare mål. Det är ett som är säkert, sade han.

Joensuu stod framför Jimmy Howard i det amerikanske målet och blev frispelad av Petri Kontiola.

–Passningen kom precis när Howard var vid den andra stolpen, så det var tack vare Kontiolas snabbhet som jag kunde göra mål, sade Joensuu.

Joensuu hyllade förstakedjan med Mikko Koivu, Jussi Jokinen och Valtteri Filppula.

–De bar vårt lag och låg på USA hela tredje perioden. Om inte de hade gjort 2–2-målet hade inget i vårt lag gjort det. De bästa spelarna klev fram i rätt tid.

Två strålande målvakter, Petri Vehanen och Jimmy Howard, såg till att det var mållöst drygt halva matchen. Joensuu sköt ledningsmålet, men bara 21 sekunder senare kvitterade USA – som också tog ledningen i början av tredje perioden.

Men till skillnad från i gruppspelet, då USA vann med 5–0, hade finländarna den här kvällen både vilja och kunnande att vända underläget.

–För oss spelare var det bra att förlora den matchen. Vinnare spelar alltid bättre när de verkar vara lite nere, sade Jesse Joensuu.

Med USA utslaget blir finalhelgen i Helsingfors en europeisk uppgörelse.

Nu är frågan om de regerande världsmästarna kan göra om bedriften från fjolårets VM-semifinal – och slå ut ett stjärnspäckat Ryssland. På lördag får vi svaret.