Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jonas Jerebko har lämnat Utah Jazz för mästarlaget Golden State Warriors. Arkivbild.

Jerebko i bästa laget i bästa ligan

När världens bästa basketliga drar i gång i veckan finns svenske Jonas Jerebko i världens bästa lag, Golden State Warriors.

Natten till onsdag har årets NBA-säsong premiär och det regerande mästarlaget Golden State Warriors är favorit att ta hem titeln för tredje året i rad.

I laget finns Jonas Jerebko, ny från Utah Jazz, och den tidigare förbundskaptenen och landslagschefen, tillika basketexperten, Jonte Karlsson ger sin syn på svensken.

Hur stort är det att Jonas Jerebko ska spela för Golden State Warriors?

- Det är väl alltid roligt att det är en svensk i det laget som är favoriter till att vinna. Och det vore jätteroligt om en svensk skulle vinna en NBA-ring, det har ju aldrig hänt förut. Sen ska vi ju komma ihåg att det inte är han som är stjärnan där utan det är fem andra som är riktigt stora stjärnor. Men det är som om en svensk fotbollsspelare spelade i Real Madrid, eller som när Fredrik Ljungberg spelade i Arsenal. Det är jättestort, men vi förstår inte storheten här i Sverige – hur stort det faktiskt är att slå sig in där.

Vad blir hans roll?

- Att komma in och avlasta, ta så mycket tid han får och göra det han är duktig på; det vill säga han spelar för laget, tar returer, jobbar hårt i defensiven. Framför allt är han en grovjobbare. Så han har en roll som jag tror kommer passa honom och som gör att han kommer göra nytta.

Blev du förvånad när han värvades dit?

- Nej, inte ett dugg. Han är den typen av spelare som passar in hos allt och alla. Han är en nyttig, bra basketspelare som ska ha kredd för den karriären han har haft.

Hur mycket speltid kan vi förvänta oss att han får?

- Jag tror att han kommer att få spela ganska mycket. Under säsongen någonstans mellan 15 och 25 minuter. Han har spelat ungefär 15 minuter i träningsmatcherna, så det är ett tecken på att han kommer vara med i roteringen. Sen när vi kommer till slutspelet så kommer stjärnorna att spela lite mer. För att stjärnorna ska hålla ihop hela säsongen så blir det viktigt att ha en bred trupp, och ordet avlastare är kanske inte jättebra. Han gör det här jobbet som behöver göras i alla lag – och han gör det jättebra.

Hur kommer han att klara sig?

- Jonas klarar sig bra i alla miljöer för han har en arbetsetik och en förståelse för vad han ska göra. Han har en styrka att han kan anpassa sig till det laget han kommer till. Han gör det man begär av honom. Och han gör sig inga illusioner om något annat, även om han spelar med Steph Curry och Kevin Durant. Det man inte ska glömma bort när man pratar om lagidrott är att det är just en lagidrott. Laget är aldrig starkare än sin svagaste länk. Och ju starkare svagare länkar du kan ha, desto bättre blir du som lag. Han har givetvis en viktig roll i ett lag som Golden State, jämfört om han skulle vara i ett lag som Sacramento Kings som är något helt annat.

Vad tror du att det kommer att ge honom?

- Det är väl alltid en kick att vara i det bästa man kan vara. Han är i NBA och han har varit där länge. Men det är ju också kittlande att vinna den där ringen, så det säkert är en stor motivation. Det är få förunnat att få göra det.