Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Fransson. Bild: LUDVIG THUNMAN
Jenny Fransson. Bild: LUDVIG THUNMAN

Jenny Fransson: "Jag blir slängd som mat åt hajar"

Jenny Fransson ville ha sin vattenflaska analyserad för att spåra om det var via den hon fått i sig dopingpreparat, men flaskan har inte analyserats. RF (Riksidrottsförbundet) hävdar att det är Franssons ansvar att styrka berättelsen om hur hon fått i sig det otillåtna preparatet.
Nu reagerar brottaren starkt i sociala medier.
– Just nu känns det som att jag blivit slängd som mat åt hajar, skriver Jenny Fransson på Instagram.

Det var för drygt en och en halv månad sedan som chockbeskedet landade. Den svenska OS-brottaren Jenny Fransson hade testats positivt för doping.

Fransson själv gick direkt ut med sina misstankar om att det rör sig om ett sabotage då hon menar att hon själv inte har tagit något dopingklassat preparat.

En av hennes teorier är att någon kan ha placerat någonting i hennes vattenflaska i samband med träningspass och därför ville Jenny Fransson få sin flaska analyserad.

Under gårdagen kom dock Radiosporten med nyheten att flaskan inte har analyserats och RF hävdade där att det var 32-åringens eget ansvar att styrka sin teori om hur hon fått i sig de förbjudna medlet.

LÄS MER: Beskedet: Jenny Franssons vattenflaska går inte att analysera

Det har fått Jenny Fransson att reagera kraftigt.

"Just nu känns det som jag blivit slängd som mat åt hajar och står helt ensam där all kunskap jag samlat på mig under mina 32 år inte har någon betydelse. Nu ska jag tydligen vara jurist, professor inom biomedicin och polis på samma gång för att kunna bevisa att jag inte tagit någon otillåten substans. Som elitidrottare är det tydligen mitt ansvar. Samtidigt som hela mitt liv är taget ifrån mig. Just nu känner jag mig inte större än en myra och inte värd någonting", skriver Jenny Fransson bland annat på sin Instagram.

Åke Andrén-Sandberg är ordförande för Riksidrottsförbundets antidopningskommission och säger i en intervju med SVT Sport att ett bevisande av att preparatet fanns i Franssons flaska förmodligen inte gjort någon skillnad för en dom.

– Om det finns något i flaskan, vad visar den i så fall? Det blir inte juridiskt hållbart. Men jag kan förstå om det kan finnas ett värde för henne, säger han till SVT Sport.

Visa det här inlägget på Instagram

Jag har alltså vigt mitt liv åt brottningen. Alla val jag har gjort all kunskap jag samlat på mig har varit för att bli så bra som möjligt på just brottning. Jag har försökt lära mig allt om planering, styrke, kondition, kost, menscykeln, återhämtning, rehabilitering.... Till och med försökt lära mig styra över mina egna känslor. Allt för att jag älskar att brottas. För att jag tyckt det varit kul och för att jag varit bra på det. Inte för att jag skulle kunna bli rik på det eller bli känd. Samtidigt har det varit viktigt att jag mår bra utanför mattan och trivts med min vardag, då det inte finns ett enda guld i världen som är värt att må dåligt för. Just nu känns det som jag blivit slängd som mat år hajar och står helt ensam där all kunskap jag samlat på mig under mina 32 år inte har någon betydelse. Nu ska jag tydligen va jurist, professor inom biomedicin och polis på samma gång för att kunna bevisa att jag inte tagit någon otillåten substans. Som elitidrottare är det tydligen mitt ansvar. Samtidigt som hela mitt liv är taget ifrån mig. Just nu känner jag mig inte större än en myra och inte värd någonting.

Ett inlägg delat av Jenny Fransson (@jennyfransson)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.