Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gareth Hughes, till vänster, när britterna får silvermedaljerna efter dressyrens lagtävling. Han tävlade trots konstaterad covidsmitta. Internationella ridsportförbundet, FEI, anser att britterna som följt dansk lag inte gjort något fel.
Gareth Hughes, till vänster, när britterna får silvermedaljerna efter dressyrens lagtävling. Han tävlade trots konstaterad covidsmitta. Internationella ridsportförbundet, FEI, anser att britterna som följt dansk lag inte gjort något fel. Bild: Pontus Lundahl/TT

Jenå om covidsmittade britten: Inte så trevligt

Gareth Hughes tävlade trots att han var covidsmittad och firade VM-silvret med andra.
Några andra konsekvenser än att han måste följa särskilda regler under resten av mästerskapet väntar inte britten.
– Det var inte så trevligt att han deltog i prisutdelningen när han hade testat positivt, säger svenske förbundskaptenen Bo Jenå.

Efter söndagens lagdressyr berättade lagkamraten Richard Davison att Hughes inte deltog vid presskonferensen eftersom denne konstaterats smittad och det redan innan han red för laget i lördags.

Hughes var däremot med på prisutdelningen, där han höll sig nära lagkamrater och andra medaljörer.

Britterna menade att de inte att hade brutit mot några regler. Internationella ridsportförbundet, FEI, sade sig inte ha kännedom om att Hughes tävlat med covid.

Dåligt omdöme

Först på måndagseftermiddagen gick förbundet ut med ett pressmeddelande där man slog fast att Hughes inte brutit mot några regler utan följt dansk lag då det inte längre finns några covidrestriktioner i Danmark.

Däremot bryter Hughes agerande mot förbundets eget covidreglemente som säger att den som testat positivt för covid-19 omedelbart ska lämna arenan. Det gjorde inte Hughes.

Hans beteende avviker dock från de danska rekommendationerna om att bland annat hålla avstånd till andra.

FEI har efter ett möte bestämt att Hughes får tävla vidare men att han måste följa vissa regler medan han är på arenan eller tävlar.

Dressyrlandslagets förbundskapten Bo Jenå anser att Hughes visat prov på dåligt omdöme.

– Ja, det tycker jag.

TT: Kan man rent av ifrågasätta om hans resultat borde ha räknats?

– Det är en svår fråga. Det är upp till högre instanser att avgöra det. Det vill jag inte ge mig in på. Jag tycker mer att det var lite oschysst och lite dåligt omdöme att delta.

TT: Tror du att det är en allmän uppfattning bland andra ryttare och ledare?

– Det tror jag.

TT: Har du hört något?

– Jag själv har inte gjort det, men jag har hört att ryttare sinsemellan har diskuterat det och den allmänna uppfattningen är att det var lite underligt att han tävlade.

Danmark vann lagguldet före Storbritannien och Tyskland med Sverige som fyra.

Fortsätter tävla

Hughes går ut som 18:e ekipage klockan 17.20 i dagens GP special, mellan svenskarna Juliette Ramel och Patrik Kittel.

Therese Nilshagen, som fick 74,848 i specialen på Dante, om Gareth Hughes:

– Det är klart att man reflekterar över det och det är bara att hoppas att alla inblandade har agerat så säkert som möjligt. Var och en måste ta ansvar, inte bara för sig själv utan även för sina medmänniskor och det hoppas vi att han har gjort så att det inte får konsekvenser för andra.

– Jag förstår att de som stod på prispallen inte tyckte att det var roligt, om man säger så, säger svenskan som är klar för onsdagens kür, tävlingen som avslutar dressyren i VM i Herning.