Wilma Olausson, Giro Cycle Club, under juniorklassen i SM i landsvägscykel klass tempo den 19 juni 2018. Bild: MATHILDA AHLBERG

JEM-brons till Göteborgstalangen: "Överraskade verkligen"

Cykel-EM är i gång i Alkmaar, Nederländerna. 18-årige Wilma Olausson från Billdal överraskade när hon tog hem bronsmedaljen i damjuniorernas tempolopp.
– Det här loppet visar att hon är i väldigt bra form, säger Lucas Persson, förbundskapten.

|

Under onsdagen startade cykel-EM i landsväg i Alkmaar, Nederländerna. Mästerskapet drog igång med tempolopp för damjuniorerna och med i startfältet fanns den svenska talanegn Wilma Olausson från Billdal.

Wilma har sedan tidigare SM-brons i kortbana från 2018, silver i ungdoms-OS och tidigare i somras blev hon svensk juniormästare i linjelopp. Under mästerskapets första dag knep 18-åringen, annars tävlande för Göteborgslaget Giro Cycle Club, alltså sin första EM-medalj.

– Det var riktigt kul, säger förbundskapten Lucas Persson förbundskapten.

Enligt Lucas Persson är det egentligen linjelopp som är Wilmas starkaste gren då hon inte har tävlat så mycket i tempo. Under en tidigare tävling i år deltog dock 18-åringen i en tempotävling där hon då placerade sig som tvåa.

– Jag kände att det hade varit kul att testa henne på EM och hon överraskade verkligen, säger han.

Det var ett klokt beslut. Trots motvind halva banan kunde Wilma hålla ett jämt tempo och ta hem bronsmedaljen.

– Hon gick ut fort och kunde hålla det hela vägen, hon hade bra flyt genom hela loppet. Det här loppet visar att hon är i väldigt bra form, säger han.

Vann gjorde nederländskan Shirin van Androoij, 42 sekunder före Wilma Olausson. Tvåa blev ryskan Aigul Gareeva, bara två sekunder från segern.